Duka vhodné téma

Soudruh Pavel Janeček nás zásobuje. Minule napsal, že katolická církev díky restitucím kecá do politiky. Teď mu vadí slova pana kardinála Duky o vlastenectví a národní hrdosti.

Katolická církev opravdu není Církví národní, křesťanství je bez hranic a na národnosti a pohlaví opravdu nezáleží. Jenže Církev zastupuje nejen všechny katolické křesťany na celém světě a to v osobě papeže, ale také katolíky jednotlivých zemí a to v osobách určených arcibiskupů.

Zatímco papež zastupuje celou církev a nejen papež, ale i jednotlivé instituce ve Vatikánu, tak arcibiskupové zastupují věřící té či oné země a toho či onoho národa. Na tom není nic divného. Pokud by soudruh Janeček znal dějiny, tak by věděl, že tomu tak je od počátku křesťanství. A pokud by znal české dějiny, tak by věděl, že láska k vlasti  v české zemi je kázána v kostelích minimálně od 11. století.

Problémem pro soudruha bude asi to, že do 18 století se češství nezakládalo na rase, etnickém původu, ale na příslušnosti ke státu. Takže Čechem byl i Němec, který zde byl usedlý. Jenže soudruh je obětí deformace dějin, která měla svůj vrchol za jejich vlády, kdy z husitů udělali bojovníky proti Němcům, aniž jím došlo, že Němců mezi husity bylo více než dost.

Soudruh by se k tomuto raději neměl vyjadřovat. Soudruzi neuznávají národnost, ale politickou příslušnost a to je něco, co je katolíkům cizí. Přes společnou víru, jsou naše obřady i  kulturní zvyklosti odlišné. Protože Církví respektované.

Vy komunisté jste se snažili rozdíly mezi národy smazat a kdyby Vás hanba nefackovala, tak byste cimbálovku  nahradili balajkou.

Autor: Martin Kavka | čtvrtek 30.10.2014 19:01 | karma článku: 23,51 | přečteno: 950x