Co Čech to psychiatr?

Tragická událost ve Žďáru vzbudila emoce. Mnozí obviňují soudce, další psychiatry, někteří systém. Jako vždy, když se stane něco neobvyklého, tak se najde mnoho mudrlantů od piva, kteří přesně vědí co se mělo dělat, co se zanedbalo a kdo za to může. Že tomu tak je, je vidět i zde na blozích.

A nejen na blozích.  Není málo politiků, kteří jsou najednou v "obraze" a vidí jasné pochybení a mlátí pěstičkou do stolu, že tohle se musí změnit. Přesně podle starého "Po bitvě, každý generál".

Odborník na psychické nemoci nejsem. Jako naprostá většina obyvatel této země. Jako každému je i mne líto ztraceného mladého života.  Jsem však dalek odsuzovat "vražedkyni" a mám k tomu dobré důvody. Ne, nejsem schizofrenik. Jen se doma staráme o maminku mojí ženy, která je nemocná od svých 30 let a nikdo neví co bylo příčinou.

Moje tchýně má schizofrenií.  Rozhodně to není tak příjemná nemoc pro nemocného jak by se mohlo zdát z mnoha vtipů o schizofrenicích.  Nejsou to jen hlasy, vidiny a povídání si spolu. Jsou to i utkvělé představy, stavy ohrožení, stavy bezpečí. Stavy, kdy si dotyčný uvědomil co udělal a neustále se omlouvá, stavy, kdy pro maličkost vás dotyčný nenávidí.

Několikrát se stalo, že moje žena, musela svojí mamince ukázat občanku, protože jí nevěřila, že je její dcera. Několikrát se stalo, že nějaký chlap byl u nás a odnášel notebook. (Šel jsem do práce).  Když u nás byla na návštěvě moje maminka, tak se z ní stala osoba, co mojí tchýni chtěla zlikvidovat a odstěhovat do Afriky.

Jako maličkosti už jsou dotazy, kdy se vás dotyčná osoba zeptá "A čím si myješ vlasy, že je máš tak řídké?" Rádoby srandovní odpověď "Tím Vaším babi" se pak mění v noční můru, protože dotyčná si vlasy nenechá umýt a tvrdě se brání.

Dalším jsou televizní zprávy. Mrtvola v koupelně a reportáž o tom, že někde řádí ruská mafie. Pak vznikne spojení, že do koupelny nepůjde, protože tam je ruská mafie. Ač to může vypadat humorně, tak humorné to není. Jsou to kolikrát nervy . A přesto mám babču (tchýni) rád. Ona za svou nemoc nemůže,  ta nemoc může postihnout každého. I blogera, co píše o selhání systému a pak zavraždí deset lidí na zastávce autobusu.

Nikdo z nás a ani psychiatři nevědí, co může být tím spuštěčem.

A otázka? Kolik lidí za posledních deset let zabili schizofrenici a kolik opilců pod vlivem alkoholu?

Autor: Martin Kavka | sobota 18.10.2014 17:09 | karma článku: 26,22 | přečteno: 1358x