Býčkovické zastupitelstvo vztyčilo starostce prst

Na mimořádném jednání zastupitelstva obce Býčkovice byl vznesen návrh zařazení bodu jednání odvolání starostky obce. Návrh nakonec nebyl přijat.

Dne 25.7. od 17:00 hod zasedalo zastupitelstvo obce Býčkovice. Na programu byla zpráva výběrové komise o výsledku výběrového řízení na opravu fasády budovy obecního úřadu. Místostarosta Martin Houška pak navrhl zařadit navíc do programu bod odvolání starostky obce Býčkovice. Návrh o hlasování byl přijat. 

Svůj návrh místostarosta odůvodnil hned několika vážnými důvody. Jedním z důvodů bylo zmaření výběrového řízení na opravu fasády obecního úřadu jež hodnotící komise shledala jako netransparentní. Starostka obce se dopustila, byť třeba nevědomě, hned v několika bodech porušení zákona o veřejných zakázkách. Zákon byl podle předsedy výběrové komise a zároveň místostarostou obce panem Martinem Houškou porušen zejména ve způsobu doručení jedné z nabídek a uskutečňování nedovolené komunikace starostky obce s jednotlivými zájemci v době přípravy zadávacího řízení a také v jeho samotném průběhu. To také přiznala s tím, že jednala v nevědomosti. Každý si o takovém jednání může udělat obrázek sám.

Dalšími důvody pro vyvolání hlasování o odvolání bylo samotné chování starostky. Ta nechodí daleko pro slova. Během veřejného jednání není pro ni žádný problém vyjádřit se o někom, že je cikán, nebo že chodník nebude, protože dotyčná žadatelka je "lezba". Na tuto skutečnost poukázal i zastupitel pan Novák s tím, že skutečně si lidé v obci na její jednání stěžují. Stěžují si i zaměstnanci úřadu, kteří její chování označují za hraničící se šikanou. Dalším velmi závažným důvodem shledal navrhovatel skutečnost nedání pokynu k hlasování, pokud se diskuze zastupitelů kloní k názoru se kterým sama nesouhlasí. Záležitosti jsou pak odsouvány na neurčito. Velmi živá diskuze nakonec byla zakončena hlasováním, kde se 6 zastupiteů zdrželo hlasování a jeden (Martin Houška) hlasoval pro její odvolání. Návrh tedy nebyl přijat.

Na skutečnost, že starostka rozhoduje o některých věcech zcela sama a bez diskuze se zastupiteli poukázal zastupitel Novák, který ještě na závěr podotkl, že tato hlasování bylo pro ni vztyčeným prstem. 

 

 

 

Autor: Martin Houška | úterý 25.7.2017 20:34 | karma článku: 13,73 | přečteno: 808x