Porubský les: stromy padají, rozum stojí

Lesopark Porubský les patří mezi nejoblíbenější místa obyvatel Ostravy-Poruby. Můžete zde potkat běžce, cyklisty, procházejí se tu milenci i rodiny s dětmi. Nově k nim přibyli i dřevorubci s pilami. Podívejte se na fotografie, kde stromy padají a rozum stojí...

„Lesní komplex Březí, zvaný též Porubský les, se nachází na katastrálním území Poruba a hraničí s Pustkovcem, Krásným Polem a Vřesinou. Do vlastnictví Města Ostravy patří 62,62 ha, zbytek patří Lesům České republiky a soukromým vlastníkům. V úžlabinách vodotečí se do dnešních dnů zachovala přirozená lesní společenstva jasanových olšin. Lesní cesty, stezky a pěšiny jsou soustavně upravovány pro návštěvníky lesa.“

Tento odstavec jsem si vypůjčil z webu Lesní škola, jehož partnery jsou i město Ostrava!!! a LESY!!!. Pokud se na tento web podíváte, zjistíte, že, že význam Porubskému lesu nepřikládá jen jeden naštvaný bloger, ale i oficiální autority. O to více pak stojí rozum nad tím, co se v lese děje právě teď.

Mezi jedno z nejhezčích míst patří křižovatka pěti cest nedaleko výletní restaurace Myslivna. Údolím protéká potok, jedná se o místo plné vzrostlých stromů. Najdete zde i ohniště, kryté odpočívadlo a hned dva odpadkové koše.

Na mých zamlžených fotkách jeho krása příliš nevyzní. Stačí ale pár kliknutí a naleznete snímky povedenější jako např. zimní album na rajce.cz či celý článek o Porubském lese. Přesnou polohu pak zjistíte na mapách (klikněte na symbol studánky, je tam krásná letní fotografie).

A jak to vypadá dnes? Přesněji v sobotu 18. ledna 2014, kdy jsem pořídil tyto fotografie? Bohužel takto:

Jakkoliv nad tím mé srdce dvakrát neplesá, většina lesů na našem území je hospodářská. Respektuji to, protože papír i dřevo zkrátka potřebujeme. Z čistě hospodářského hlediska pak je, mým laickým pohledem, Porubský les dobře spravovaný. Žádné velké holoseče zde nenajdete a nachází se tu i několik lesních školek.

Přesto si kladu otázku, zda konkrétně v tomto lese nepřevažuje zájem společenský nad zájmem hospodářským. Např. městem spravovaná odpočívadla a koše o tom jednoznačně svědčí. Musím se proto ptát, bylo opravdu potřeba tyto krásně vzrostlé stromy vykácet? Byly nemocné? Bylo je potřeba odstranit, aby se mohla obnovit přirozená skladba lesa? Byl ekonomický výtěžek tak velký, že by jej příslušný městský rozpočet nedokázal pokrýt?

Všechny tyto otázky jsou relevantní a jako laik je nejsem schopen fundovaně odpovědět. Přesto se domnívám, že odpověď není ani v jednom případě kladná a jedná se tak jen o další zbytečné ničení přírody, které zrovna v Ostravě nemáme na rozdávání. Na druhé straně lesa se navíc právě staví obchvat - Prodloužená Rudná. Nebylo by lepší mít zde maximum stromů, aby zachytily dopravní znečištění dříve než se dostane do Poruby?

Z mého pohledu občana, kterému záleží na místě, kde žije, se tak jedná o další případ, kdy stromy padají a rozum stojí...

Martin

P.S. Ono je to vlastně nic oproti plánovanému rozšíření Vědeckotechnického parku (VTP), kterým město nejlépe dokázalo, co si o Porubském lese, potažmo přírodě, myslí. Více informací najde v článku o VTP, kde je i mapa jeho rozšíření, na iDNES, v Moravskoslezském deníku nebo ve video reportáži TV Polar.

Autor: Martin Bobek | úterý 21.1.2014 2:11 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1090x