Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Záchodová kultura podle Cimrmana

Úloha Járy Cimrmana v oblasti firemní kultury je uličkou lidského poznání, která není dosud slepá. Nadějné je zjištění, že mistr definoval alespoň tzv. Záchodovou kulturu, která k obecné teorii firemní kultury bezpochyby patří.

FIREMNÍ KULTURA

Začněme pro jistotu krátkým poučením laiků. Firemní (či podniková) kultura je soustava hodnot, norem, přesvědčení a postojů, může být i nevyslovená, určitě ji rozeznáte podle chování lidí zaměstnaných ve firmě. Zejména větší podniky chtějí mít svoji kulturu definovanou i navenek a chlubí se pak s její originalitou na webu, propagačních materiálech či dokonce na jídelním lístku.

ZÁCHODOVÁ KULTURA

Existuje však jedno hledisko posouzení firemní kultury, neprávem opomíjené zejména v podnikatelské sféře, vypovídající o firemní kultuře mamutích koncernů, stejně jako těch nejnuznějších živnostenských provozoven. Ano, řeč je o slavné teorii ještě slavnějšího zakladatele moderní školy řízení managementu Járy Cimrmana, nazvané Záchodová kultura (ve světě známa pod pojmem Toilet culture).

Jára Cimrman v létě 1897 pracoval na JIČO pro Sdružení pivovarů severočeského kraje, které chtělo najít jednoduché hledisko hodnocení úrovně pohostinství v regionu. Cimrman váhal, zda zvolit tradiční kritéria, jakou je úroveň obsluhy, kvalita piva, chutnost a rozmanitost stravy a čistota zařízení. To by však vyžadovalo příliš komplexní projekt, na který mistr neměl čas. V půlce září totiž začínal v Chicagu výroční kongres Illinoiských entomologů „Beatle of the century“, na kterém měl přednést klíčový referát o Mandelince bramborové. Je zajímavé, že později název kongresu (ve kterém se vyskytl drobný překlep) inspiroval Johna Lennona k použití přesmyčky Beatle / Beetle v názvu legendární beatové skupiny.

Cimrman tedy musel najít rychlejší hodnotící metodu a nebyl by největším géniem nejen své doby, kdyby na to nepřišel. Vzpomněl si totiž na průpovídku přítele Adalberta Kolínského, který trpěl prostatou a musel v jakémkoli hostinci použít záchodu, i když si dal jen stopičku oblíbené kontušovky. „Podle hajzlu poznáš pajzl, příteli“ vysvětloval Kolínský Cimrmanovi, proč mnohdy se svojí potřebou neběží na toaletu, ale hlavním vchodem na náves k nejbližšímu stromu.

Cimrman vyrazil do terénu s cílem otestovat 20 % hostinských zařízení, která v té době vytvářela 80% obratu. Použil tedy tzv. Paretův princip, který oficiálně vynalezl italský ekonom a sociolog Vilfredo Pareto. Ten si v 1906 si všiml, že v Itálii vlastní 80 % majetku 20 % populace. Škoda, že Cimrman neměl dost času dotáhnout svůj nápad do konce. Ve statistice se mohl jednou provždy používat Cimrmanův princip.

KRITERIA HODNOCENÍ ZÁCHODOVÉ KULTURY

Na počátku průzkumu používal Cimrman tato základní kritéria:

  • Umístění záchodku (na dvorku, na chodbě, za výčepem apod.)
  • Velikost záchodku, umístění žlábků (popřípadě mušlí) a toaletních mís.
  • Čistota dílčí i celková
  • Označení (jako takové, či dle pohlaví)

Během akce Cimrman pochopil, že zásadním kritériem je, zda vůbec záchod v hostinci je, či není. To znamená, že hosté nemusí používat krizové řešení, jako prostatik Kolínský. Jako pomocné kritérium doplnil Cimrman zjišťování, zda se záchodky zamykají, nebo ne. Tento nadčasový aspekt brzy přerostl i do podnikové sféry a ještě v současnosti je možno při návštěvách v některých firem narážet na nutnost vyzvednout si v případě potřeby klíče od toalety v recepci.

Zajímavou kapitolou bylo označení záchodku. Pokud vůbec bylo co rozlišovat, už se jednalo o plusové body. Dřevěná kadibudka u stodoly určitě žádné označení nepotřebovala. Pro negramotné spotřebitele navrhl Cimrman piktogram panáčka a panenky, protože rozlišení muži / ženy se nedalo rozpoznat ani podle počtu písmenek.

ZÁVĚR

Jak to tak chodí, Cimrmanova práce přišla nakonec nazmar. Opakovala se totiž historie, spojená se známou aférou s prokazatelností doručení operety Proso do vídeňské soutěže. V tomto případě však Cimrmanova hamižnost překročila únosnou mez. Se zásilkou na ředitelství Sdružení severočeských pivovarů poslal do Loun cvičeného poštovního holuba Emila. Toho však po cestě nad soutokem Labe a Vltavy napadl krahujec a Emil musel upustit psaní do proudu řeky, aby si odlehčil v letu a pokusil se dravci uletět.

Naštěstí po návratu z Chicaga koncem roku 1897 potkal svého přítele Kolínského a ten mu při sklence kontušovky (v přestávkách mezi jednotlivými úprky na záchod) vysvětlil, že jeho studie je ztracena. Cimrman se tedy na novoročním setkání lounských podnikatelů alespoň ústně podělil s ředitelem Sdružení panem Jaroslavem Kubátem o své postřehy. Moc jich však nebylo, víme všichni, jak slabý byl Cimrmanův paměťový kvocient.

DODATEK (JIČO)

Nejspíš vám vrtá hlavou, co to je JIČO, na které Cimrman v létě 1897 pracoval. Jedná se o tzv. „Járovo Identifikační Číslo Osoby“. To bylo později zkráceno na IČO, protože zkostnatělý byrokratický aparát zahnívající monarchie nepokládal za nutné uvádět ze zkratkách jméno osoby, která v tomto případě zavedení identifikace právnických osob navrhla. Podobně dopadl i JIRS (Járovy interní registry správy). Je typické, že některé mistrovy zkratky zůstaly zachovány, byť s jiným obsahem. Čítankovým příkladem je JZD (Járovo zemědělské družstvo), které se později stalo nástrojem kolektivizace zemědělství.

NÁZORNÉ POMŮCKY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Martin Hanuš | neděle 13.3.2016 10:48 | karma článku: 16,34 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Martin Hanuš

Jablonec vs. Liberec aneb Podještědské derby.

Dnes v Jablonci vypukne tradiční fotbalové klání mezi místním FK a Slovanem Liberec. Poslední dobou v této souvislosti čtu, či slýchám v médiích, že se jedná o tzv. Podještědské derby.

19.11.2016 v 14:06 | Karma: 11,31 | Přečteno: 189x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Kreuziger, Berdych, Plíšková aneb Kdo další zradí svou vlast?

Možná jdu s kůží na trh, ale blog je můj deníček a já se mu svěřuji i s tím, co není zrovna příjemné. Sportovci, které jmenuji v titulku, jsou pro mě zrádci, protože odmítli bojovat o medaile pro svoji vlast.

17.7.2016 v 16:27 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Andělíček strážníček oblékl české barvy aneb Pozadí naší remízy s Chorvatskem

Naši fotbalisti včera horko těžko vydřeli remízu s Chorvatskem. Kdo zápas viděl, potvrdí, že se muselo stát něco zvláštního, když konečné skóre hlásalo stav 2 : 2. Kdo to zařídil? Já mám jasno, byl to můj andělíček strážníček.

18.6.2016 v 13:14 | Karma: 20,98 | Přečteno: 832x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Stínadla nejsou Wembley aneb Pelta není princ William

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale vrcholí domácí soutěže ve všech účastnických zemích. Většina mistrů je známa, ve hře jsou ještě domácí poháry. Například český a anglický. Pardon, to je Pohár fotbalové asociace.

22.5.2016 v 18:33 | Karma: 17,71 | Přečteno: 506x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Veřejné prohlášení fanouška FK Jablonec: Končím. Po 50 letech.

Můj brácha Libor zveřejnil v neděli blog s názvem „ Ukončení další kapitoly české žumpy“. Reagoval na tristní tuzemské fotbalové dění posledních dvou týdnů, zahrnující poslední 3 kola ligy a semifinále českého poháru na Letné.

16.5.2016 v 14:06 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2724x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 887x
Jsem ve věku pozdní dospělosti a rád pozoruji svět kolem sebe. Psaní a čtení blogů je pro mne v tomto ohledu zajímavá novinka.

Seznam rubrik