Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Typologie manažera podle Cimrmana

Obsahem tohoto blogu je referát, který autor přednesl na semináři o tzv. „Modrém štěstí“ v Liberci v dubnu 2015. Odborníka možná trochu podráždí svojí nadčasovostí, avšak laik může pouze žasnout.

Typologie manažera podle Cimrmana

Namátkově jsem si prošel blogy několik měsíců zpět a dělal jsem si čárky, kolik z nich se věnovalo odkazu velkého mistra Járy Cimrmana. Pouze jedna čárka, přátelé. A to se jedná o můj blog z minulého týdne, popisující mistrovu nezastupitelnou roli v oblasti managementu kvality. Řekl jsem si, že musím ihned situaci napravit a pozvednout úroveň příspěvků o Járovi alespoň o 100%. Po dnešku tedy bude cíl splněn.

Čemu jinému se v návaznosti na management kvality věnovat, než managementu jako takovému. Pochopitelně, že i do této oblasti vryl největší český génius nesmazatelnou stopu. Nebudu laiky unavovat výčtem všemožných manažerských teorií a typologií. Po přečtení článku jistě pochopíte, že nadále vystačíte pouze s jednou = typologií manažera podle Járy Cimrmana. Základním kamenem je modifikace Cimrmanovy „matice principála“, publikované v divadelní příručce „Ochotníkem snadno a rychle“. Následující text není klasickým vědeckým pojednáním, jsou to spíše teze z power pointové presentace autora na zmíněném semináři.

Divadelní příručka „Ochotníkem snadno a rychle“

Příručka měla původně vycházet na pokračování v anarchistickém časopise Doutnák, Cimrman se však nedohodl s vydavatelem na honoráři, tudíž se zachoval pouze rukopis.  Ten byl objeven CiIng. Borysem Ježkem při hašení požáru v restauraci Frankfurt v Albrechticích v Jizerských horách koncem minulého století. Pozn., ano, je to právě požár, zmíněný ve článku o managementu kvality. Rukopis byl následně ztracen při stěhování rodiny CiIng. Ježka do Liberce.

Matice principála je silně ovlivněna tím, že vznikala v době, kdy Cimrman psal hru „Dlouhý, široký a krátkozraký“.

Obrázek 1 : Matice principála

Cimrman původně chtěl, aby se ve hře skutečně objevil drak, věznící Zlatovlásku, ale hospodský Sirotek mu to rozmluvil. Poukázal na možné potíže se schválením spolkem dobrovolných hasičů v Liptákově. Ukázalo se, že intelektuální souboj s obrem Kolodějem namísto fyzického s drakem jednak lépe odpovídá pojizerské nátuře, a navíc komicky zlý Koloděj je dětským publikem vnímám mnohem lépe, než krutý drak.

Do podoby Typologie manažera dle Cimrmana (Cimrmanův Inteligenční Kvocient, zkráceně CIQ) transformoval Matici principála významný lokální cimrmanolog CiIng. Borys Ježek. Musel však počkat na oficiální vynález emoční inteligence (EQ) , jinak by matice byla nesrozumitelná i pro odbornou veřejnost. Autorských práv na CIQ (a v podstatě i na EQ) se Cimrman zřekl z blíže nespecifikovaných důvodů. Pravděpodobně nechtěl zažít stejné zklamání, jako s dynamitem, žárovkou a jinými vynálezy, které mu nebyly ze známých důvodů patentovány.

Obrázek 2 : Typologie manažera dle Cimrmana (CIQ)

Praktické použití této revoluční typologie je v současné době pod odborným dohledem CiIng. Ježka tajně testováno tzv. mystery-emploeymentem na vzorku špičkových firem v segmentu služeb a zakázkové výroby.

Mystery - emploeyment

Pro laiky je třeba zmínit význam pojmu Mystery - emploeyment. Je  to personalistická metoda, kdy se například budoucí manažer nechá zaměstnat na jiné pozici, než na kterou má nastoupit, aby se lépe seznámil s prostředím firmy. Kdo zná slavný americký film Brubaker ví, že na začátku budoucí ředitel věznice Robert Redford nastoupí výkon trestu jakožto falešný vězeň, aby lépe poznal neutěšené poměry v nápravném zařízení. Málokdo ví, že podobnou roli nevědomky sehrál i vězeň Kulhánek ve hře Hospoda Na mýtince. Pasáž popisující Kulhánkův dialog s inspektorem Trachtou, který tento záměr odhalí, byla však po čase ze hry vypuštěna. Co také zajímavého očekávat, když se do řeči pustí mlčenlivý Kulhánek se zaměrně němým Trachtou.

Ci Management Institut

Zveřejnění výsledků výše uvedených ME testů je plánováno na tiskové konferenci, kterou uspořádá Ci Management Institut během několika příštích let, možná dříve, pokud …. (zde při semináři následuje dramatická pomlka) ….… pokud dojde k založení Institutu. Žádost o dotaci z Unijního fondu předseda Komise pro nápravu křivd spáchaných na zneuznaných velikánech, pan Adalbert Zimmermann, Čechorakušan z Lince, vrátil zpět, protože byla podána telegramem, což je v dnešní době již neexistující medium. A ani Robert Allen Zimmermann, řečený Bob Dylan, nereagoval na žádost o sponzorský dar, byť se s vysokou pravděpodobností (plus minus 145,23 %) jedná o prasynovce velkého mistra.

Pokud z nepochopitelných důvodů nebude Ci Management Institut zřízen, zváží CiIng. Borys Ježek jinou formu seznámení veřejností s výsledky svého bádání, např. prostřednictvím svého profilu na Linked In. (Níže je připojen link na jeho profil).

https://cz.linkedin.com/in/ciing-borys-ježek-02383715

Autor: Martin Hanuš | pátek 4.3.2016 19:51 | karma článku: 9,69 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Martin Hanuš

Jablonec vs. Liberec aneb Podještědské derby.

Dnes v Jablonci vypukne tradiční fotbalové klání mezi místním FK a Slovanem Liberec. Poslední dobou v této souvislosti čtu, či slýchám v médiích, že se jedná o tzv. Podještědské derby.

19.11.2016 v 14:06 | Karma: 11,31 | Přečteno: 189x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Kreuziger, Berdych, Plíšková aneb Kdo další zradí svou vlast?

Možná jdu s kůží na trh, ale blog je můj deníček a já se mu svěřuji i s tím, co není zrovna příjemné. Sportovci, které jmenuji v titulku, jsou pro mě zrádci, protože odmítli bojovat o medaile pro svoji vlast.

17.7.2016 v 16:27 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Andělíček strážníček oblékl české barvy aneb Pozadí naší remízy s Chorvatskem

Naši fotbalisti včera horko těžko vydřeli remízu s Chorvatskem. Kdo zápas viděl, potvrdí, že se muselo stát něco zvláštního, když konečné skóre hlásalo stav 2 : 2. Kdo to zařídil? Já mám jasno, byl to můj andělíček strážníček.

18.6.2016 v 13:14 | Karma: 20,98 | Přečteno: 832x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Stínadla nejsou Wembley aneb Pelta není princ William

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale vrcholí domácí soutěže ve všech účastnických zemích. Většina mistrů je známa, ve hře jsou ještě domácí poháry. Například český a anglický. Pardon, to je Pohár fotbalové asociace.

22.5.2016 v 18:33 | Karma: 17,71 | Přečteno: 506x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Veřejné prohlášení fanouška FK Jablonec: Končím. Po 50 letech.

Můj brácha Libor zveřejnil v neděli blog s názvem „ Ukončení další kapitoly české žumpy“. Reagoval na tristní tuzemské fotbalové dění posledních dvou týdnů, zahrnující poslední 3 kola ligy a semifinále českého poháru na Letné.

16.5.2016 v 14:06 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2724x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 887x
Jsem ve věku pozdní dospělosti a rád pozoruji svět kolem sebe. Psaní a čtení blogů je pro mne v tomto ohledu zajímavá novinka.

Seznam rubrik