Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řízení jakosti podle Cimrmana (CQM)

Málokdo ví, že TQM, čili Total Quality Management, supermoderní teorie řízení jakosti, kterou v padesátých letech minulého století pro Japonsko objevili američtí kvalitáři, má své základy již na sklonku minulého století.

Stopa vede, jako v mnoha podobných případech, do Liptákova, přesněji do sousední vesnice, Albrechtic v Jizerských horách.

Když při požáru restaurace Frankfurt v létě 1992 přihlížel dav čumilů (pozn. autora - Byl jsem též přítomen, hořelo to krásně) katastrofě, málokdo tušil, co vše tato chvíle znamená.

Kromě světového rekordu ve shromáždění hasičů na místo zásahu, který činil 0,01 vteřiny. Kompletní jednotka totiž seděla uvnitř v hospodě - mimochodem, k zápisu do Guinessovy knihy rekordů nedošlo jenom proto, že o to dosud nikdo nepožádal. Po té, co se živel uklidnil, bylo možno nalézt ve spáleništi mimo jiné i ohořelou plechovou krabici a v ní tajnou korespondenci švagrové majitele hostince z přelomu 19. a 20. století, Anežky Vágnerové.

Tato pozdější profesorka chemie a fyziky na gymnáziu v Počeradech proslula v okolí jako fanatická zastánkyně uspokojování potřeb zákazníka.

To bylo také příčinou, proč se její švagr roku 1900, pár měsíců po bouřlivé oslavě začátku nového století, kterého se na Frankfurtu zúčastnili mimo jiné i baron Liebig, Helmut Swarovski a Kurt Riedl, významní čeští podnikatelé zdejšího regionu, ocitl na pokraji bankrotu.

Anežka ho totiž nutila, v duchu svojí životní filosofie, aby každému štamgastovi poskytl přesně tu značku piva, kterou má nejraději. Udržet na skladě, v nepříliš dobře vychlazeném sklepě, který byl na jižní straně přízemí, 87 různých druhů piva a navíc při každé druhé objednávce přerážet pípu na nový sud, to bylo skutečně nad síly i takového hostinského, jako byl Robert Groha. Ano, ten Groha, který v roce 1889 obdržel prestižní cenu žateckých chmelařů "Půllitr roku".

Groha se v zoufalství obrátil o radu na svého přítele Járu Cimrmana, který v té době, zatím pouze v sezóně, přebýval na hájovně v Lesovně pod Mariánskou Horou u svého přítele Schmoranze.

Cimrman si vzal Grohovu švagrovou na starost a po pětidenním úsilí obrátil Anežčiny potřeby uspokojovat zákazníka naprosto jiným směrem, takže na Frankfurtu se čepovala zase jenom Josefodolská desítka a pouze o žních narážel Groha i Jiřetínskou jedenáctku.

Když odešla Anežka na studovat na učitelský institut do Vídně zmíněný, byl již Cimrman občanem Liptákova a tak paradoxně proudila korespondence z habsburské metropole do Jizerských hor a zpět 10 let bez přestávky, i když si oba fanatici kvality vyměnili svoje působiště.

Z následků takového přátelství byl již jen krůček k tomu, co bylo objeveno v krabici s korespondencí Anežky Vágnerové: Slavná teorie CQM, neboli Cimrman Quality Management (Řízení jakosti podle Cimrmana), někdy též zkomoleně překládáno jako "Celkový" Quality management (Celkový = Totální a odtud zpětně v nedokonalém japonském překladu onen "Total" Quality Management).

Je neuvěřitelné, že mistr již zhruba osmdesát let dopředu předpokládal vznik norem ISO 9000, ale též VDA 6.1. a QS 9000 (norem běžných pro výrobce aut a jejich subdodavatele). Když vezmete v úvahu, že tehdy byl automobilový průmysl doslova v plenkách a koňské povozy i na silnicích první třídy jasně dominovaly, není, co by se k Cimrmanově předvídavosti dalo jako obvykle dodat.

 

Jako ve všem, co mistr dělal, chtěl i zde dosáhnout absolutní dokonalosti a proto jeho cesta k CQM nebyla lehká. Bylo zřejmé, že CQM je logickým vývojovým stupněm na bázi norem ISO. Později byl pro tento jev používán výraz „smyčka jakosti“. Poznání, ke kterému Cimrman dospěl po desetiletém usilovném výzkumu, bylo šokující i pro tak otrlého vědce, jakým on byl. Zjistil totiž, že vyústěním celé teorie je tzv. "loopdown",čili sešup po smyčce jakosti dolů zpět k normě ISO.

"Je-li něco tak dokonalého, že již nic nemůže být dokonalejší, jsme-li na absolutním vrcholu a nemáme už co zdokonalovat, zbývá nám buď se oběsit - (odtud název "oprátka jakosti", nikoli tedy smyčka, pozn. aut.) nebo vše zlikvidovat a začít znovu", píše Cimrman Anežce v dopise z 12.1. 1911, který je také poslední v jejich bohaté korespondenci.

Který z uvedených přístupů Cimrman zvolil, už se nejspíš nikdo nedozví. Možná však, že nositelům odkazu velkého mistra, kteří se již třicet let marně snaží rozšifrovat poslední část jeho přepestrého života, může být tato teorie vodítkem tam, kde se uzavírá vše, co je o něm dosud známo: S výstřely 1. světové války mizí jeho stopa v nenávratnu.... .

A tak tedy kvalitářům nezbývá nic jiného, než doufat, že si při cestě k CQM nebudou muset hodit mašli ještě dříve, než dospějí ke kýženému "loopdownu".           

Autor: Martin Hanuš | neděle 28.2.2016 19:14 | karma článku: 14,65 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Martin Hanuš

Jablonec vs. Liberec aneb Podještědské derby.

Dnes v Jablonci vypukne tradiční fotbalové klání mezi místním FK a Slovanem Liberec. Poslední dobou v této souvislosti čtu, či slýchám v médiích, že se jedná o tzv. Podještědské derby.

19.11.2016 v 14:06 | Karma: 11,31 | Přečteno: 189x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Kreuziger, Berdych, Plíšková aneb Kdo další zradí svou vlast?

Možná jdu s kůží na trh, ale blog je můj deníček a já se mu svěřuji i s tím, co není zrovna příjemné. Sportovci, které jmenuji v titulku, jsou pro mě zrádci, protože odmítli bojovat o medaile pro svoji vlast.

17.7.2016 v 16:27 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Andělíček strážníček oblékl české barvy aneb Pozadí naší remízy s Chorvatskem

Naši fotbalisti včera horko těžko vydřeli remízu s Chorvatskem. Kdo zápas viděl, potvrdí, že se muselo stát něco zvláštního, když konečné skóre hlásalo stav 2 : 2. Kdo to zařídil? Já mám jasno, byl to můj andělíček strážníček.

18.6.2016 v 13:14 | Karma: 20,98 | Přečteno: 832x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Stínadla nejsou Wembley aneb Pelta není princ William

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale vrcholí domácí soutěže ve všech účastnických zemích. Většina mistrů je známa, ve hře jsou ještě domácí poháry. Například český a anglický. Pardon, to je Pohár fotbalové asociace.

22.5.2016 v 18:33 | Karma: 17,71 | Přečteno: 506x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Veřejné prohlášení fanouška FK Jablonec: Končím. Po 50 letech.

Můj brácha Libor zveřejnil v neděli blog s názvem „ Ukončení další kapitoly české žumpy“. Reagoval na tristní tuzemské fotbalové dění posledních dvou týdnů, zahrnující poslední 3 kola ligy a semifinále českého poháru na Letné.

16.5.2016 v 14:06 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2724x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 887x
Jsem ve věku pozdní dospělosti a rád pozoruji svět kolem sebe. Psaní a čtení blogů je pro mne v tomto ohledu zajímavá novinka.

Seznam rubrik