Nejlepší a zásadní projev presidenta USA, Donalda Trumpa

Chvíle na kterou čekali jak obyvatelé Izraele tak i jeho příznivci konečně nastala. USA, oficiálně, ústy svého presidenta, uznaly Jerusalém jako Hlavní město Izraele.

Dnešní Trumpův projev sledovali s napětím všichni nejen v Izraeli ale všichni přátelé Izraele na celém světě. A nepochybně i zavilí nepřátelé. Už několik dní se totiž hlasitě spekulovalo o tom, že president USA oficiálně uzná Jerusalém jako Hlavní město státu Israel. A v 19 hodin středoevropského času se tak stalo. 

Historický krok, ve který doufal už jen málokdo. Navzdory nátlaku několika posledních dní, nátlaku který nepřicházel jen z arabských zemí ale, jak je pro tuto dobu typické i ze strany spojenců, jako je Británie, Německo nebo Francie, Trump neustoupil a udělal krok, který je jediným správným krokem k šanci na mírové uspořádání na středním východě.

Jeho projev si můžete přečíst zde, ale já bych chtěl vyzdvihnout jeho úvodní část.

V té Trump hovoří o faktu, že od roku 1995. kdy byl schválen tzv. Jerusalem act, vyzývající k uznání Jerusaléma jako Hlavního města Israele a přesunu velvyslanectví USA tamtéž, všichni presidenti podepisovali půlroční odklad který byl zdůvodňován bezpečnostními riziky a snahou o pokračování mírového procesu.

Jak ale dnes řekl president Donald Trump, ani po více než 20. létech v mírovém procesu nedošlo k žádnému pokroku. A je třeba zdůraznit, dodávám já, díky komu k tomu pokroku nedošlo. Je to jednoznačně palestinská strana, která se bránila všemi prostředky a všemi politiky, za hlasité podpory EU a arabských zemí, jakémukoliv pozitivnímu vývoji. Jestliže vláda palestinské samosprávy, z peněz určených k rozvoji a pomoci občanům, vyplácí tučné odškodné teroristům za to, že vraždí a šíří nenávist, je těžké očekávat, jakoukoliv mírovou dohodu a dříve nebo později musí dojít trpělivost.

Americká administrativa tedy dnes, udělala krok, který president Trump označil jako posun na další úroveň. Když tedy k ničemu nevedlo dvacet let přesvědčování, nabídek a omezených jednání,  je čas k rázným krokům.

 Je jasné, že následující dny budou ve znamení napětí a eskalace hrozeb. Asi dojde i pokusům o vyvolání neklidu. Jsem si ale jistý, že vzkaz, který president Trump svým krokem vyslal, zůstane jasně a zřetelně pochopen. Totiž že čas, kdy e ustupovalo a chodilo po špičkách a nenazývalo se pravými jmény, tak ten čas je pryč. Nyní musí nastat doba, kdy k jednání budou přistupovat všechny strany s rovnými zády. Jen tak lze dosáhnout míru.

Zdroje : Haaretz

 

Obrázek : The Jewish Standart

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Braun | středa 6.12.2017 21:44 | karma článku: 36,31 | přečteno: 1220x