Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolem světa za kulturou - Řecko

Už jsou naštěstí pryč doby, kdy před cestou do této nádherné země, bylo nutno absolvovat typické a nejisté cestovatelské bolševické kolečko typu - výjezdní doložka, devizový příslib, souhlas ROH, SSM, BSP a hajzlbáby na UV KSČ 

Dnes si stačí koupit letenku nebo jízdenku na autobus a jedete. Jenže je mnoho turistů, kteří si dovolenou představují tak, že se prostě vyvalí jako vorvaň na pláž a se slovy "Máňo vzbuď mně za 14 dní" tam svou dovolenou promrhají. Ale jo, když se jím to líbí, proč ne. Já to mám jinak. Kdekoliv cestuji, a já cestuji rád a v rámci možností hodně, snažím se o dané zemi zjistit co nejvíce a hlavně prozkoumat, jakou muziku tam poslouchají, co tam pijí a jedí a tak kolem a dokola.

S Řeckem, i když nebylo snadné se tam dostat, jsme se v Československu mohli seznámit jednak díky rozsáhlé komunitě ale hlavně díky skvělým muzikantům, které tato komunita poskytla.

Pamatujete?

Tou dobou už jsem měl za sebou poslech alba Deep Purple in Rock a pomalu se ve mně probouzel rocker, nicméně tyhle dvě krásky a jejích hudba a atmosféra jejích písniček, to mně doslova bralo za herznu, jak by se řeklo v městě kde Martha a Tena působily, tedy v Brně.

Ostrava kde jsem žil byla otravné, smradlavé a smutné město. Nicméně jednou za rok se proměnila a na Černé louce se konal den horníků a hutníků. No a protože horníci, ti měli i u komunistů navrch, tak se v přilehlém amfiteátru konaly v rámci toho dne, který trval celý víkend, dosti zajímavé koncerty. Hodně kapel z Polska. SBB, Krzak, Czeslaw Niemen... ale hlavně jsem tam poznal pravou echt řeckou rockovou kapelu Atheny Statise Prusalise. Že to byl fanatický komunista jsem netušil ale obávám se, že i kdyby ano, tak ten nářez co rozpoutali, no asi bych mu upsal nějaké mínusové body.

No já vím, ono to z toho videa nevypadá, nicméně pokud jsou tu pamětníci, co jejích vystoupení na Černé louce nebo v Porubě viděli, dají mi za pravdu, že naživo to bylo docela "maso" - na tu dobu samozřejmě. A mimochodem, konkrétně tento text umím zazpívat dodnes zpaměti. Tou dobou jsem už o Řecku snil a když jsem musel do nemocnice, koupila mi maminka na mé přání řecké báje a legendy. 

Za nějaký čas jsme šli s bráchou na hokej a cestou zaskočili k jednomu diskžokejovi u kterého si brácha objednal řeckého slaďouše Demise Roussose. Jak jsem napsal výše, tou dobou už moje srdce bušilo velice rockově a tak jsem tu desku bral do rukou štítivě, snad jen zvědav, co se o tom člověku dozvím. A hle, byla tam poznámka že někdy koncem 60. let hrál v rockové formaci Aphrodite Child. Optal jsem se tedy dýdžeje a on tu desku vytáhl z police. No jo, měl příbuzné v Německu a ti jej dostatečně zásobili. A tak jsem prvně slyšel tento klenot:

Ještě dnes s bráchou vzpomínáme na to, jak oba, on i dýdžej nevěřícně hleděli, jak tam sedím s vytřeštěnýma očima, pusou dokořán, skoro bez dechu. Ta skladba se nedá slovy popsat, stejně jako se nedá popsat hlas Demise. Tu desku jsem pak dostal k narozeninám o pár týdnů později a radostí jsem se rozbrečel. Jo, jsem prostě hudební maniak. Když se mi něco líbí. A řecká hudba se mi líbí moc.  Je v ní slunce, radost, tanec. I tam kde byste to nečekali. Jen si poslechněte:

Evangelos Odysseas Papathanassiou - neboli zkrátka Vangelis. Když si dáte na uši sluchátka tak cítíte všechny vůně Řecka a vnímáte všechny jeho chutě. Ovívá vás vánek a z Olympu na vás hledí Bohové a uznale pokyvují hlavou, že dokážete ocenit tvorbu jejích dětí.

Jenže nejen hudbou je živ člověk a tak je čas se najíst. Řecké jídlo? To je mana nebeská. Ovoce, zelenina, maso, ryby. Co chcete. Vše se na vás směje a chutě jsou rozmanité a náramné.

To vše pak zapijete dobrým červeným vínem, nebo si dáte Metaxu nebo Ouzo, a plní energie můžete jít třeba tancovat. Zkusili jste někdy tohle?

Já to jednou zkusil. Zamotal jsem si nohy jako vánočku. Manželka se chechtala, mrcha jedna, a nepřestala dokud jsem jí neslíbil jakýsi řetízek. Ty tance jsou ale nakažlivé a věřte, že Řekové vás jen tak sedět nenechají. A nebudou se vám smát jako manželky. Oni mají prostě radost, když vidí že si to užíváte. Ony ty nohy vám budou samy poskakovat. I vsedě.

Řecko je země, kde si užije každý. I ten co celou dovolenou proleží na pláži, ten kdo má rád památky a historii, milovník dobrého jídla a pití a také - a na to nesmím zapomenout rocker. Metalista. Kromě toho všeho co jsem vyjmenoval, dalo Řecko nám rockerům a metalistům opravdový klenot. Kapelu Rotting Christ. A jestli čekáte nějakou satanistickou zběsilost, tak jste na omylu. V té hudbě je hodně z toho, co jsem popsal výše. 

Při poslechu této skladby, která je poctou obětem masakru ve Smyrně, vám určitě bude běhat mráz po zádech:

I to je historie. Smutná, tragická, že které bychom si měli vzít příklad a nedovolit, aby jí jeden takový mohl zamlčet.

Ale zpět k Rotting Christ. Na novém albu je i zhudebněná báseň Edgara Alana Poea - Raven/ Havran/.

A závěr tohoto mého dnešního hudebně cestovatelského snažení věnuji tomu, čím jsem začal. Aphrodite child a jejích Four Horsemen ale v neskutečném a geniálním podání právě Rotting Christ.

Já moc nejsem příznivcem předělávek.  Ale v tomto případě si myslím, že se podařilo obléci do nového hávu a ozdobit klasiku naprosto dokonale.

V Řecku jsem byl několikrát. Vždy jsem byl nadšený a vím že vždy budu. A protože prázdniny budou co nevidět, tak Řecko je mé doporučení pro ty, co stále váhají. Kašlete na Emiráty. Ani pivo si tam nedáte a ani víno. Řecko, to je ta správná volba.

Autor: Martin Braun | středa 6.3.2019 4:34 | karma článku: 11,18 | přečteno: 292x
  • Další články autora

Martin Braun

Anděl světla

Anděl světla, Světlonoš, posel pravdy, Ten který temnotu osvětluje jasným, zářivým světlem poznání sebe sama

24.9.2021 v 14:12 | Karma: 6,45 | Přečteno: 379x | Diskuse| Kultura

Martin Braun

Jestliže má Okamura pravdu, něco není v pořádku

Ukázalo se ve volební debatě na TV Prima. Přestože je mi "rozkoš" volit v Česku upřena, předvolební boj sleduji se zájmem, místy pobavením, občas pak s bolestí kolem žaludku.

23.9.2021 v 16:29 | Karma: 26,18 | Přečteno: 1822x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Darovanému koni na zuby nehleď

A toto pravidlo by mělo platit ať jste muslim nebo infidel. Bez rozdílu. Jak se ale zdá, jsou tací, co si myslí, že si dupnou a okolí se zblázní ochotou

22.9.2021 v 18:00 | Karma: 28,59 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Martin Braun

Skvělá novinka z Polska

Křesťansko katolické sektě spadla vzteky čelist. Soud ve Warszawě osvobodil Nergala, zpěváka skupiny Behemoth z vykonstruovaného obvinění, které padlo na základě středověkého zákona.

11.9.2021 v 17:53 | Karma: 22,84 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Martin Braun

ČT 24. Covid 19 a v čem se paní Bošková mýlí

Zda úmyslně nebo jen omylem ponechávám na posouzení jiným, nicméně už delší dobou jsou její blogy plné informací pravdivých maximálně tak z 40 procent. A to ještě kdo ví jestli.

5.9.2021 v 11:52 | Karma: 22,33 | Přečteno: 1173x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 486
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2626x
http://www.zemancountdown.cz/

Lépe být mrtvý, než rudý.

AM YISRAEL CHAI

ARALLU Akbar

martinbraun@centrum.cz

Sionista - Islamofob - Antikomunista

Bohabojný židovský Antikrist

 

Jsem přítelem Izraele a jeho politiky. Jsem příznivcem židovského odboje, který přispěl k vzniku státu Izrael. Mým vzorem je Avraham Stern, brutálně zavražděný Brity. Ctím památku osvobozeneckých hnutí Haganah, Irgun a Lehi, které se zbraní v ruce bojovaly za svobodu, nezávislost a za vznik židovského státu na historických židovských územích.

Všechny současné i budoucí fotografie jsou zveřejněny s laskavým souhlasem Dory Bar Or, 

All current and future photographs are published with kind permission Dory Bar Or, from his Instagram account

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy