Zeměpis ve verších

Co takhle naučit dětičky známá česká a evropská města? A vůbec to nemusí bolet! Postačí k tomu veselé veršíky, pěkné obrázky a vaše ratolesti si je zapamatují zcela nenásilnou formou.

              Učitel, textař a spisovatel Robin Král napsal knihu plnou vtipných a poučných básniček. Jmenuje se Z Kroměříže do Paříže s podtitulem Veselý veršovaný zeměpis a vydalo ji v roce 2012 nakladatelství Portál. Autor kromě básniček pro děti a dospělé píše především písňové texty.

              Kniha je rozdělena na dvě části. V té první seznamuje malé čtenáře s českými městy, ve druhé se můžete vydat na putování po hlavních městech zemí Evropské unie. Každému městu je věnována jedna strana. Na ní naleznete název města, básničku a humorný obrázek vztahující se k danému místu. Ilustrátorem publikace je Gabriel Filcík. Básničky jsou krátké, mají většinou čtyři verše a zachycují významné události, místa či současné reálie popisovaného města. Děti si tak naprosto přirozeně osvojí nejdůležitější zeměpisné informace, které by měl každý člověk znát.

               Básniček je přes šedesát a jsou abecedně seřazeny. Dozvíte se, že v Karlových Varech tryská voda z pramene zřídla, v Brně straší na Špilberku, pivo si můžete načepovat v Plzni, Mladá Boleslav je proslulá automobilkou nebo že v Třeboni to voní po kaprech. Stejným způsobem jsou představeny i evropské metropole.

                Knihu doplňují mapy, v nichž si dítě může města najít a rozvíjí si tak i prostorovou představivost.

U nás doma kniha sklidila obrovský úspěch, a proto ji ráda doporučím i ostatním rodičům.

Ukázka:

Řím

Co jen všecko dřímá

pod kameny Říma?

Domy staré jako svět

mi to budou vyprávět.

( Z Kroměříže do Paříže, str.83, Portál)

Autor: Martina Mičková | středa 8.1.2014 9:32 | karma článku: 5,47 | přečteno: 198x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,91

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 7,18

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62