Horské prostředí Oravy aneb výlet do TANAPU nejen za medvědy

Muzeum oravské dědiny v přírodním prostředí, procházka přes Juráňovu dolinu bez střetu s medvědy. A samozřejmě spousta fotek.

První zastávkou na Slovensku byla návštěva Muzea oravské dědiny. Procházka muzeem umístěným v nádherném prostředí podhůří Roháčů, ve mně vyvolala neuvěřitelný zážitek.

Na 8 hektarech jsem viděla okolo padesáti staveb lidové architektury rozmístěných v přírodním prostředí krásné krajiny. Prostředí vesnice věrohodně doplňuje chov hospodářských zvířat. Velmi se mi líbila koliba na salaši, kde se kdysi dávno bača a jeho pomocníci starali o ovce, dojili je a vyráběli z mléka sýr. Celý areál je rozčleněn na několik částí: Dolnooravský rynek, Hornooravská ulica, Goralské lazy, Kostel se hřbitovem a Mlýn.

Celým areálem protéká horský potok Studená. V Muzeu oravské dědiny je spousta informačních tabulí, od nichž se dalo jen stěží odtrhnout. Dočetla jsem se, kdo v muzeu pracoval, jaká byla v kterém roce návštěvnost, viděla jsem seznam filmů a pohádek natočených v muzeu, prohlédla jsem si fotografie ze stavby muzea, z položení základního kamene i fotografie lidí, kteří se na „životě“ muzea podíleli. Každý dům má svůj popis, kde jsem se dozvěděla, kdo v něm bydlel, jaké měl vybavení a spoustu dalších informací. Muzeum je poučné pro děti i pro dospělé. Dokáže navodit pocit, že se ocitnete o několik desítek let zpět v minulosti.

Poté jsme pokračovali v cestě až do Oravice, což je osada na Slovensku v Tiché dolině a významné středisko turistiky v oravské části Západních Tater. Tam jsme zvolili ubytování v chatě Sofia, která se nachází v chatové osadě Oravice přímo v horském prostředí Oravy v Západních Tatrách - Roháčích.

Odtud se dalo vyjít do Juráňovej doliny. Národní přírodní rezervace v TANAPU nás naprosto uchvátila. To si prostě musí člověk projít sám. Trochu jsem trnula, abych nenarazila na medvěda, ale na informačních tabulích byl dostatek informací a turistů také hodně a tak nelze než takovýto výlet doporučit i ostatním. Nabízím možnost pokochat se fotografiemi.

Dům drobného rolníka.

Dřevěný kostel sv. Alžběty z 15.století.

Z ubytování byl nádherný výhled na Tatry.

Autor: Martina Mičková | úterý 7.5.2024 21:57 | karma článku: 11,42 | přečteno: 200x
  • Další články autora

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 0

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80

Martina Mičková

Královské město Olomouc

16.3.2024 v 20:26 | Karma: 12,44