Zajímavá fakta z historie v časových souvislostech

Během školní přípravy na hodiny dějepisu jsem si nejednou vypisovala, co se událo ve kterém roce. Například kdo vládl v Anglii a kdo tou dobou ve Francii. Vždycky mě zajímaly souvislosti, zda se mohli panovníci třeba potkat.

Proto nezůstala bez mého povšimnutí naučná publikace České a evropské dějiny v souvislostech, která přináší mnoho informací z historie právě v zajímavých časových vztazích. Vydalo ji letos nakladatelství Fragment. Je velkého formátu 24 x 30 cm, je v ní tedy dostatek místa pro to, aby určitá historická období mohla být umístěna přehledně pod sebou.

           Ve školách se učí české a evropské dějiny zpravidla odděleně. Zvlášť se žáci seznamují s obdobím husitů a teprve až při probírání evropských dějin se dostávají k upálení Johanky z Arku. Přitom je poměrně zajímavý fakt, že ve stejném roce, kdy husité rozprášili křižáky u Domažlic, ve Francii stavěli hranici Johance... Tyto souvislosti jsou názorně v knize vyobrazeny. Jak?

              Každá strana je přehledně rozdělena na tři oddíly. Horní část je věnována českým dějinám, pod ní je stejně velká část týkající se evropských dějin (každý oddíl je podbarven jinou barvou). Ve spodní části strany najdete časové osy, které znázorňují období vlády významných panovníků evropských zemí a jsou zpestřeny informacemi o přelomových vynálezech a dokonce i o kulturních počinech. Na přiložené fotografii můžete vidět náhled jedné stránky z ptačí perspektivy.

Obrovské množství informací doprovázejí malé dobové fotografie. U každé fotografie (obrázku) je stručný popisek. Kniha začíná pověstmi – u českých dějin jsou zmíněny Staré pověsti české, v evropské části pověst o králi Artušovi a získání zázračného meče Excalibru. Dějiny vás zavedou až do současnosti, končí fotografií prezidenta Miloše Zemana a na časové ose je zobrazen i letošní rok 2015.

Tato moderní kniha může zaujmout milovníky historie, učitele dějepisu i studenty.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 11.6.2015 5:29 | karma článku: 13,43 | přečteno: 776x