Verše, které rozesmějí i naučí

Knížky plné básniček a říkanek jsou oblíbenými pomocníky pro rodiče, kteří chtějí děti smysluplně zabavit. Pokud je ještě k tomu naučí i něco nového, jsou všichni spokojeni.

Jednou z takovýchto publikací je titul nazvaný Proč asi chrti ocasem vrtí? zkušeného autora Arnošta Víta. Vydalo ho nakladatelství Portál v roce 2012.

Na první pohled děti zaujmou v knize velké barevné obrázky. To je zcela přirozené. Jelikož jsou ilustrace vtipné, děti snadno rozesmějí a chtějí vědět, co se o obrázcích píše. Na každé straně je jedna básnička. Některé básně jsou umístěny na dvojstraně, přičemž jednu stranu tvoří celostránková ilustrace. Obrázky jsou dílem Evy Rémišové, která působila jako dobrovolník na dětské onkologii, kde získala inspiraci ilustrovat dětské knihy.

Básničky jsou krátké, čtyřveršové. Pěkně se rýmují, děti si je po několika přečteních snadno zapamatují. Jejich opakováním si zlepšují mluvní projev a smysl pro rytmus. Za velký klad této publikace považuji její informativní hodnotu pro děti. Obohatí je o spoustu poznatků ze světa zvířat a to zcela nenásilnou formou. O jakých zvířatech autor v básních píše?

V první části představuje v básničkách nejrůznější plemena psů – chrty, dalmatiny, knírače, bernardýny, pudly, kokry, boxery…Jejich význam lze pochopit z textu básní, v němž se píše například o tom, jak jdou ohaři s hajným na lov nebo o ovčáckém psu čuvačovi, který hlídá stádo oveček. Na následujících stranách jsou další zvířata: kočka, slepýš, ježek, veverka, zástupci hmyzu, různé druhy ryb i ptáků. Líbí se mi, že se autor nevyhýbá ani méně známé rybce mřence mramorované a nenápadnému ptáčku chřástalu kropenatému. Upozorňuje i na nebezpečné klíště, samozřejmě vtipně a vesele.

Publikaci bych doporučila k předčítání a prohlížení obrázků dětem již od tří let. Za nejvhodnější období pro čtení s porozuměním textu básniček považuji předškolní věk.

Ukázka:

Znám jednoho JEZEVČÍKA,             Je to věc těžká           

poslouchá a neutíká,                          pohladit JEŽKA.

jenom lišky nemá rád.                       Když bodliny zježí,

To se může uštěkat. (str. 26)              pohladíš ho stěží. (str. 39)

 

 

Autor: Martina Mičková | neděle 18.1.2015 17:31 | karma článku: 2,68 | přečteno: 92x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62