V bednoletu kolem světa

Objet během letních prázdnin všechny světadíly se každému nepoštěstí. Mé děti ještě nemají  ani polovinu prázdnin za sebou a už obletěly svět. Jak? S knižními kamarády Vašíkem a Tedíkem v jejich fantastickém dopravním prostředku.

O prázdninovém putování dvojice malých kluků vypráví kniha Cestování po světě. Publikaci bych zařadila mezi dětskou naučnou literaturu, jelikož přináší dětem zeměpisné poznatky z vybraných zemí. Tento dětský cestopis je dílem autorky Ivanky Melounové a byl vydán nakladatelstvím Grada poprvé v roce 2011. Jelikož byl žádaný, dočkal se v následujících letech ještě dalších dotisků.

     Hlavní hrdinové, prvňáci Vašík a Tadeášek, jsou na prázdninách u babičky a dědy na venkově. Hned na začátku vyprávění sestrojují supervynález – bednolet, kterým poté létají na všechny výpravy. Ty uskutečňují do minulosti (do pravěku), současnosti (do států všech kontinentů) i do budoucnosti (vědecká výprava do světa fantazie). Společně navštíví například Japonsko, ostrov Mauricius, Itálii, Egypt, Čínu, Island i populární Legoland v Dánsku. V jednotlivých zemích se dozví základní informace o obyvatelích, typické stravě i významných památkách. Při návštěvě

Japonska se tak spolu s nimi malí čtenáři seznámí s přírodními podmínkami tohoto ostrovního státu i se zahradou Zlatého císařského paláce. Za průvodce mají chlapce Jiniho a holčičku Mitaki  (autorka záměrně zvolila japonská jména). V divadle jsou herci oblečeni do vyšívaných kimon a na zápasech sumo se snaží zápasníci povalit jeden druhého na zem. Chlapci ochutnají dřevěnými hůlkami suši a plni dojmů se nechávají bednoletem odnést zpět k babičce a jejim jahodovým knedlíkům.

           Cestopis hezky doprovází barevné ilustrace Veroniky Kubáčové. Všechny příhody jsou srozumitelné, krátké a přinášejí dětem spoustu zajímavých poznatků. Písmo v nich je větší, kniha patří do edice Čtení pro prvňáčky. Doporučila bych ji dětem, které se rády dozvídají nové informace a chystají se po prázdninách do druhé či třetí třídy základní školy. Kniha by pro ně mohla být ideálním čtením na prázdniny.

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Mičková | pátek 17.7.2015 8:13 | karma článku: 5,98 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,72

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80