Stačí změnit své myšlení…

Slyšeli jste z úst svého dítěte slova, že ho nikdo nemá rád? Pomysleli jste si to někdy vy sami? Napadlo vás, jak je ten svět nespravedlivý?

        Úsměv na tvář vám mohou pomoci vrátit čtyři otázky. Je to tak. Pouze čtyři otázky mohou změnit vaše myšlení a život můžete vidět zase v růžovějších barvách. Autorkou jednoduché, leč velmi účinné metody, která zjišťuje metody všeho trápení, je Byron Katie. Nazývá se Dílo – anglicky The Work a od roku 1986 s ním seznámila miliony lidí. Její první knížkou pro děti je publikace Je to pravda, Tygříku?, s níž jsem se seznámila i já. Vydalo ji roku 2012 nakladatelství Synergie.

        Malý Tygřík si myslí, že o něj NIKDO nestojí a NIKDO ho nikdo nemá rád. Cítí se velmi osaměle a frustrovaně. Vychází z toho, že mu rodiče u snídaně nevěnovali pozornost, ve škole si ho spolužáci vybrali do družstva jako posledního a jeho nejlepší kamarád si hraje se Zebrou. Nyní se cítí tak mizerně, jak jen to jde. Zlostí mu do očí vhrkly slzy. Naštěstí se setkává s moudrou Želvou:

 

„ Co je ti?“

„Nic,“ řekl Tygřík.

„Aha, jestli tě tedy nic dokáže rozplakat,

tak mi o tom nic něco pověz. Musí mít velkou moc.“

„ Prostě o mě nikdo nestojí,“ vzlykal Tygřík. „Nikdo mě nemá rád.

Nikoho nezajímá, jestli tu jsem, nebo ne. Život je tak nespravedlivý.“ (str. 13)

Želva položila tedy Tygříkovi otázku, zda se na celém světě opravdu nenajde nikdo, kdo by ho měl rád? Tygřík připouští, že tímto si být stoprocentně jistý nemůže. Nabádá ho tedy, aby si zkusil představit, jak by mu bylo, kdyby si nemyslel, že o něj nikdo nestojí a nikdo ho nemá rád……..K čemu myslíte, že Tygřík dospěl?

Víte, že JEDNA MALÁ MYŠLENKA způsobila, že se cítil tak špatně, osaměle a mizerně?

Tygřík postupně přichází na to, že všechny jeho problémy jsou důsledkem jeho myšlenek, způsobu, jak o věcech přemýšlí. Jakmile si začne klást správné otázky, jeho život se rázem mění.

Čtyři klíčové otázky, které je třeba si položit, uvádí autorka hned v úvodu knihy:

  1. Je to opravdu tak?
  2. Víš docela určitě, že tomu tak skutečně je?
  3. Jak reaguješ, co se stane, když té myšlence uvěříš?
  4. Jak by ses cítil, kdyby sis to nemyslel?

Zkuste na to jít odzadu. Pokud se vám to podaří, můžete se cítit lépe vy i vaše děti. Na příkladu Tygříka je celý tento „princip“ moc hezky vysvětlen. Stačí zkrátka jen změnit způsob svého myšlení.

Autor: Martina Mičková | neděle 22.3.2015 20:29 | karma článku: 9,09 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62