S knižními skřítky od jara do zimy

Knižní skřítky z Písmenkova zná každé malé dítě, které si prohlíží časopis Báječná školka. Patří–li mezi jejich oblíbené postavičky, pak není nic lepšího, než si s nimi přečíst knížku plnou jejich příhod.

              Nedávno vyšel již čtvrtý díl knihy Matýsek a Majdalenka – kouzelné čtení pro nejmenší. V publikaci se střídají klasicky psané pohádkové příběhy s komiksy. Autorkou pohádek je Inka Rybářová, komiksy napsala Marie Kšajtová a nádherné ilustrace vytvořil Antonín Šplíchal.

               Na jaře Matýsek s Majdalenkou potkávají loužáky, na Velikonoce používají místo  pomlázky dračí ocásky, z aprílového žertíku vyjdou bez úhony, v jednom pohádkovém příběhu cestují na slet čarodějnic, místo sněhu vaří sněhovou kaši, na Vánoce dělají radost zvířátkům v útulku...České tradice jsou ztvárněny netradiční formou rozpustilých příběhů. Děti se v nich setkávají s Matýskem, Majdalenkou, tetou Ditou, strejdou Edou a skřítkem Hvízdálkem.

                Publikace vyšla v nakladatelství Fragment a je určena dětem už od pěti let věku. Sama jsem ji četla se svým předškolním dítětem, a proto mohu potvrdit, že je pro tento věk vhodná. Výrazné barevné obrázky upoutávají i mladší děti. Publikaci doporučuji všem předškoláčkům.

 

Ukázka:

Na velikonoční pondělí si náměstíčkem vykračoval Matýsek a za ním zástup malých dráčků s pentličkami na ocásku. Vesele s nimi mávali a zvědaví človíčkové se k nim sbíhali ze všech stran. Které děvče dráčka pohladilo za ušima, tu jemně plácl ocáskem jako pomlázkou. To byla koleda! Za chvíli měl Matýsek košík plný vajíček. To se samozřejmě nelíbilo Trdlíkovi a ostatním koledníkům z Bubákova. Pustili se do dívčího davu a plácali svými pomlázkami sem a tam. Ale jenom chvíli. Jak dráčci uviděli svištící pomlázky, chňapli po nich a rozžvýkali je jako žvýkačku.

(str. 19)

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 30.4.2015 8:59 | karma článku: 5,39 | přečteno: 185x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62