S dětmi za zvířátky

Leporela mohou být různá. Nejčastěji asi znáte leporela ve formě tvrdých rozkládacích knížek o několika stranách. Viděla jsem už leporela s otevíracími okénky i s otáčecími kolečky, které mění obrázky. Mým dětem se líbila i štěrkací leporela, která vydávají zvuk jako zvířátka. Nyní jsem s dětmi četla z leporel vysunovacích. Říkáte si: „Co to je“? „Dělají“ něco?

Čtvercové knížky Veselý statek a Veselá zvířátka jsou opravdu veselé. V hlavní roli jsou u obou zvířátka – v leporelu Veselý statek se děti seznámí s kvočnou, kuřátky, štěňátkem, prasátky, jehňátkem, králíčky, kravičkou i koníkem. Všechna jsou v pohybu: kuřátka vytvořila fotbalový tým, štěňátko se projíždí na hřbetě koníka, prasátka se válejí v blátě, jehňátko dovádí s králíčky, káčátko se učí plavat. Veselá zvířátka představí malé zvířecí rošťáky i ze vzdálenějších koutů Země: lední medvědy, tučňáky, rybky v moři i želvičky.

              Leporela disponují posuvným „šoupátkem“, které jim odhalí vždy další část příběhu, o němž se na dané straně píše. Například hraní želviček na pláži a v moři je doprovázeno textem: Na pláži se tak pěkně dovádí! Po vysunutí šoupátka se objeví slova: Dokonce i krab se dobře baví. A „šoupátko“ odhalí obrázek kraba s potápěčskými brýlemi. „Šoupátko“ má místo na jeden prst, takže s ním lze posunovat snadno a děti to donekonečna baví... Jak se s ním pracuje, si můžete prohlédnout na přiložené fotografii. Obě knihy vydalo letos nakladatelství Fragment.

Malinkaté knížečky o rozměrech 14x14 cm se vám vejdou do tašky i do kabelky, můžou tedy zkrátit dlouhé chvíle při nekonečném čekání v čekárně u lékaře nebo ve frontě na úřadě. Jsou opravdu pevné, takže ani pád z větší výšky (například z kočárku) jim neublíží. Můžete je mít všude s sebou a děti se u nich alespoň na chvíli zabaví.

              

Autor: Martina Mičková | pondělí 3.11.2014 8:36 | karma článku: 4,27 | přečteno: 103x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,91

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 7,18

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62