Poučné příběhy o zvířátkách

V poslední naší přečtené knížce vystupují zvířata, která mají určité vlastnosti. Zvířecí příběhy v sobě skrývají poučení či kritiku chyby, které se některý živočich dopouští.

Bajka je jeden z nejstarších literárních útvarů. Při vyslovení slova bajka se mi vybaví Ezop. Kniha plná bajek, kterou jsme právě dočetli, se jmenuje Nejkrásnější bajky. Text napsala Barbora Stluková. Vydalo ji letos nakladatelství Grada.

Zvířecí příběhy s poučením, které jsem s dětmi četla, jsou zpracovány jako obrázkové čtení. Některá slova jsou nahrazena obrázky, mohou je tak „číst“ i děti, které ještě neznají všechna písmenka a slova doplňují podle ilustrací. Ty jsou velmi pěkné a dětem srozumitelné. V textu jsou místo slov malé obrázky, před každou bajkou je jedna velká celostránková ilustrace. Vytvořila je ilustrátorka Veronika Balcarová, která maluje obrázky pro děti a věnuje se také klasické malbě. 

 

 

Tato kniha obsahuje tyto bajky: Liška a vrána, Kyselé hrozny, Žabí král, Liška a čáp, Zajíc a želva, O dvou myších, Osel a vlk, Lev a osel, Lev a myš a Mravenec a cvrček.

Knížka je útlá a má pevnou vazbu. Doporučila bych ji těm nejmenším čtenářům.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Mičková | úterý 17.8.2021 12:44 | karma článku: 4,89 | přečteno: 264x