Otevírejte s batolátky okénka, bude je to bavit!

           Všechny děti se nerodí s kladným vztahem ke knížkám. Některé si jich ani nevšimnou, jiné je vezmou do rukou a hned odloží, některé si v nich chvíli listují. Pokud chcete už svým batolátkům ukázat, že kniha může být výborná zábava, přečtěte si, jak čtení praktikuju doma já.

          Pro své batole vybírám knížky barevné a hlavně s tvrdými listy. Pokud jsou v nich témata, která ho zajímají, tím líp. Objevila jsem na trhu dva zajímavé tituly, které tyto požadavky splňují – mají tvrdé listy, jsou hodně barvené, plné obrázků s nejrůznějšími detaily a navíc obsahují okénka, která lze otevírat a objeví se v nich další, jiné schované obrázky!

Jedná se o knížky Můj dům – Kouzelná okénka a Na statku – Kouzelná okénka, obě vydalo v loňském roce nakladatelství Fortuna Libri v edici Fortuna Junior.

               Ve velkém domě žije maminka a tatínek, kteří mají dvě děti: holčičku Marušku a chlapečka Tomíka. Tvůrci tak vybrali nejčastější model české rodiny. K tomu po domě běhají dvě kočky a venku je pes Alík. V přízemí domu je kuchyně,obývací pokoj a koupelna. V patře je umístěn dětský pokoj. Pět velkých dvojstran tvrdého leporela (celkový pohled na dům, kuchyň, obývací pokoj, dětský pokoj a koupelna) tvoří celou knihu. Na každé dvojstraně je

v rámečku popis, k čemu daná místnost slouží a jak ji členové rodiny využívají. Rámeček je vyzdoben obrázky květin v květináčích, což mi připadá jako nevhodný prvek, jelikož tyto květiny působí naprosto nadbytečně, zasahují na stránkách do nepatřičných míst a mohou malé čtenáře i rušit. Kromě tohoto jednoho nevhodného detailu je celá publikace Můj dům velmi hezky zpracována. Každé vyklápěcí okénko v sobě ukrývá pro dítě nějaké překvapení. Jak je vidět na fotografiích, které jsem k článku přidala, tak například v kuchyni se v troubě peče koláč a v mikrovlnné troubě se ohřívá chléb. Starší děti nebo rodiče si mohou přečíst i doprovodný text, kterými je každé okénko opatřeno. Mé batole si na obrázcích rozšířilo slovní zásobu o spoustu užitečných věcí, které jsou součástí skoro každé domácnosti.

                       Stejným způsobem je zpracováno i velké leporelo Na statku. Zde žije sedlák, jehož hospodářství je obklopeno kurníkem, králíkárnou, chlévem, stájí a dokonce má i silo a mlýn. Na pěti velkých dvojstranách můžete se svým batoletem projít celý statek, nahlédnout do chléva, na zahradu i na pole. Pro milovníky dopravních prostředků je ideální poslední dvojstrana, na níž jezdí hospodářské stroje jako je kombajn, pluh, lis a traktor.

                         Obě knihy jsou velmi podnětné. Doporučila bych je rodičům, kteří mají stejně jako já doma batole. Je vhodná i pro starší děti až po mladší školní věk. Začínající čtenáři si mohou jednoduché krátké texty přečíst sami. Těm nejmenším je přečtou a vysvětlí rodiče. Tím si mohou rozšířit slovní zásobu a dozvědět se spoustu zajímavých informací. 

Autor: Martina Mičková | čtvrtek 6.2.2014 8:59 | karma článku: 4,87 | přečteno: 97x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,91

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 7,18

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62