Opravdu „voňavá“ knížka

„Kakanice a čuranice patří do nočníku. Až uděláš hovínko, spláchneme ho do záchodu a musíš si umýt ruce. Potom dostaneš za odměnu bonbónek.“ Tak nejčastěji vypadá „rozhovor“ maminky s malým dítětem, které se učí chodit na nočník. To je určitě v pořádku. Dítě ale roste a možná vůbec netuší, k čemu můžou být ty fuj kakanice a fuj čuranice užitečné...

          Na první pohled výrazná kniha s mnoha barevnými ilustracemi Johna Kellyho se jmenuje NEsplachuj! Má podtitul Nahlédněte pod poklop vědy o čurání a kakání. Tento výstižný název v rozkazovacím způsobu jsem pochopila tak, že kdybyste spláchli, nebylo by o čem vyprávět. A věřte mi, že autoři Mary a Richard Plattovi toho o fekáliích ví opravdu hodně. Čtyřiceti osmi stránkovou publikaci určenou dětem od desíti let vydalo v roce 2013 nakladatelství Mladá fronta.

           Knihou mladé čtenáře provází celý tým kálečů: krysa Saša Splašek, masařka Bzuk, holub Klovák , hovnivál Hnojník a pes Čmuchal Jenkins. |Ještě před započetím četby je důležité si uvědomit, že to, co dnes splachujeme, bývalo dříve cenné. Fekálie byly dokonce vybírány ze stok, což bylo náplní práce londýnských sběračů noční prsti. Bylo to sice odporné zaměstnání, které začínalo po půlnoci, zato bylo finančně mnohem zajímavější než práce kvalifikovaného dělníka.

          V publikaci se prostřednictvím vtipných obrázků a popisků dočtete o významu lidských i zvířecích výměšků v mnoha odvětvích: zemědělství, lékařství a farmacii, diagnostice, kosmetice. Dozvíte se také, že spousta vzácných, světově uznávaných pokrmů dostalo svou neobvyklou příchuť právě díky výkalům. Zavítáte do páchnoucí koželužny, kde se v 19. století vydělávaly zvířecí kůže za pomoci psích výkalů.

           Na závěr knihy autoři zařadili slovník špinavostí obsahující základní termíny z oblasti probíraného tématu. Kniha je vtipná a poučná zároveň. Nemohu jinak než ji doporučit k prohlédnutí i čtení všem dětem školního věku.

 Ukázka z kapitoly Kálecí kosmetika:

Pleťové i vlasové vodičky už od pradávna souvisejí s hromadami hnoje. Kosmetičky a kadeřníci používali exkrementy k osvěžení a bělení pleti, aby podpořili růst vlasů nebo je odstranili. I dnes některé kosmetické přípravky obsahují močovinu a amoniak z moči.(str. 28)

Autor: Martina Mičková | pondělí 19.1.2015 11:23 | karma článku: 5,31 | přečteno: 151x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62