Nácvik osobní hygieny může být i zábava

             Učíte děti chodit na nočníček, umývat si ručičky před jídlem, oblékat se? Říkejte si přitom básničky, čtěte si o těchto činnostech knížečky a uvidíte, že vše půjde lépe.

                    Šikovné básničky pro kluky a holčičky dostály svému názvu. Šikovnou formou připomínají nejmenším dětem základní pravidla osobní hygieny. Autorka Romana Suchá v předmluvě knihy píše o tom, že se básničky mohou přeříkávat dětem při každodenních činnostech, mohou pomoci vytvořit běžné denní rituály a proměnit jednotlivé činnosti v zajímavou hru. Básničky si doma čtu s dětmi nejen při nácviku jednotlivých činností, k nimž se vztahují a budu o nich psát dále, ale jen tak, na gauči v obýváku. Dětem se básničky líbí, protože jsou o hygienických pravidlech, která znají a rádi si prohlížejí obrázky, jež s nimi souvisí. Předčítání tedy nemusí být nutně spojeno s určitým rituálem.

              A o jakých hygienických návycích se v říkankách píše? Spousta básniček je věnována umývání rukou, vlasů a koupání ve vaně. Jsou doprovázeny nádhernými ilustracemi holčiček a chlapečků ve vaně, někteří si hrají s rybičkami, jiní s kačenkami. S koupáním a umýváním rukou souvisí i básnička o čištění zoubků, utírání po koupeli a stříhání nehtíků. Mezi důležité činnosti, kterým se malé děti, někdy se značnou nelibostí učí, je oblékání. V říkankách si děti oblékají šály, čepičky, rukavičky, trička, svetry, mikiny, kalhoty, obouvají si botičky. K zavazováním tkaniček patří obrázek táborníků a autorka nabízí ukázky několika tábornických uzlů. Několik básniček je věnováno usínání a papání. Nechybí dokonce ani chození na nočník, ustýlání postýlky a uklízení hraček.

           Nápadité, jednoduché verše si lze snadno zapamatovat. Kniha Šikovné básničky pro kluky a holčičky patří do řady, v níž můžete znát Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky, Veršované rozcvičky pro kluky a holčičky a Dovádivé básničky pro kluky a holčičky. Všechny vydalo nakladatelství Portál.

             Knížku bych doporučila všem rodičům, kteří mají doma batolátka a děti předškolního věku. Běžné aktivity, kterým své ratolesti učí, mohou být mnohem zábavnější.    

http://obchod.portal.cz/sikovne-basnicky-pro-kluky-a-holcicky/

 

Autor: Martina Mičková | úterý 11.2.2014 8:49 | karma článku: 10,00 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,91

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 7,18

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62