Malý vynálezce s velkými brýlemi

Víte, kdo vynalezl žárovku, fonograf, duplexní a automatický telegraf, uhlíkový mikrofon nebo filmovou kameru? Jedním z nejproduktivnějších vynálezců všech dob byl Thomas Alva Edison.

         Hlavní hrdina knihy pojmenované Vynálezce Alva zdědil jméno právě po svém slavném předchůdci. Možná znáte stejnojmenný Večerníček, který měl v televizi premiéru už v roce 2012. Na facebookových stránkách Alvy je shrnuto pár zajímavých informací z rozhovoru Jana Rosáka a Petra Rychlého, který byl hostem rozhlasového pořadu Tandem. Říkáte si, co má Mázl společného s Alvou? Je toho poměrně dost! Herec, dabér, moderátor a režisér Petr Rychlý není jen charismatickým lékařem z Ordinace. Seriálový brontosaurus Mázl má pro Večerníčky slabost. Už ve svých 10 letech ho fascinoval Večeníček O Křemílkovi a Vochomůrkovi namluvený Jiřinou Bohdalovou. Nyní jeho hlas předčítá Vynálezce Alvu, stačí si naladit rádio...

             Vynálezce Alva je dílem úspěšné autorky Kláry Smolíkové. V knižní podobě jsou shrnuty vtipné příběhy malého, rozcuchaného, zrzavého a věčně fantazírujícího kluka Alvy. S dvojicí sourozenců Denisou a Filipem tvoří nerozlučnou trojici. Postará se jim o nejedno dobrodružství. Hned na začátku knihy se seznámíte s přístrojem, který má sourozence zavčas dopravit do školy. Místo toho se ocitnou všichni na rozlehlém místě porostlém obrovskými kapradinami a podivnými vysokými palmami. Kolem se producírují hrozivě vypadající ještěři a triceratopsové se třemi rohy na opancéřované hlavě spásající plavuně. Ano, jste v pravěku! Vtipná vyprávění střídají samostatné komiksové příhody a popisy vynálezů. Alva, jako každý „génius“ je obdařen nesmírnou tvořivostí a tak vám představí raketobrusle, přenášedlo nebo létající samočistící maxibubliny. Máte se na co těšit!

            Rozverné ilustrace má na svědomí Luděk Bárta. Spolu s Klárou Smolíkovou jste si  letos na Ostravském knižním veletrhu mohli podle Alvy dokonce vyrobit vynález! Autoři se na akcích dětem plně věnují, což mohu potvrdit, jelikož jsme se jedné z nich zúčastnili. Na přiložených fotografiích můžete vidět sympatickou autorskou dvojici i materiály ke tvoření vynálezů. Domů si děti odnesly diplom přímo od Alfréda Nobela!

Publikaci bych doporučila dětem, které si oblíbily výše zmíněný Večerníček a všem malým kutilům s bohatou fantazií. A tou de facto oplývají všechny děti...Kniha vyšla roku 2014 v edici České televize.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Mičková | sobota 9.5.2015 14:37 | karma článku: 11,30 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,72

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80