Kykyryký!

Znáte pohádku o kohoutkovi a slepičce? Tu, v níž šlo kohoutkovi o život a málem se zadusil zrníčkem? Byl zkrátka nenasytný. Tak ten kohoutek se změnil. Už není lakomý...

Sympatická knížka nazvaná Kykyryký – kohoutek budí svět s podtitulem Pohádky o kohoutkovi a slepičce přináší dvacet příběhů o kohoutkovi a slepičce, kteří zažívají jedno dobrodružství za druhým. Jako rodiče mě nejvíc zajímalo, jak jsou příběhy čtivé pro děti. Jestli jim porozumí, zda budu muset vysvětlovat cizí slova, jaká je délka jednotlivých pohádek atd. Vše uvedené vyšlo na výbornou. Pohádky jsou srozumitelné už dětem předškolního věku, délka při předčítání jedné pohádky není delší než pět minut a hvězdičku navíc bych dala za to, že každá z pohádek nese v sobě jisté ponaučení.

           Publikaci vydal letos v květnu Knižní klub. V anotaci ke knize se píše, že všechny příběhy začínají brzy ráno kohoutkovým zakokrháním. Zde musím autora anotace trochu poopravit: Skoro všechny začínají brzy ráno kohoutkovým zakokrháním. V jednom příběhu totiž kohoutka neustále někdo vyrušuje, a tak se ke kokrhání nemůže dostat, v jiném zase kokrhá cizí kohout a jednou kohoutek schválně nezakokrhá vůbec. Proč?  Nebudu  prozrazovat děj jednotlivých pohádek, zvědavci si mohou přečíst knížku sami. Všechny doprovází pěkné barevné ilustrace Jarmily Marešové.                             

             Autorem pohádkových příběhů je Michal Černík, který toužil být spisovatelem už jako dítě, živil se ale jinými pracovními pozicemi. Na svém kontě má dětská říkadla, pohádky, naučné knížky pro děti, básnické sbírky, sedm publicistických knih a řadu editorských knih pro děti.. Publikace Kykyryký – kohoutek budí svět se mu opravdu povedla a mohu ji doporučit k předčítání předškolním dětem od čtyř let i k samostatnému čtení začínajícím čtenářům.

Ukázka u knížky:

„ Kykyryký!“ zakokrhal ráno na dvorku kohoutek. „Dneska bude asi pršet!“

„Měli bychom si postavit domeček,“ ozvala se slepička.

„Proč? Copak se ti v naší stodole nelíbí?“ podivil se kohoutek.

„Nelíbí. Protože je ta, strašlivě neútulno. A my si postavíme útulný domeček,“ rozhodla slepička, odkráčela do stodoly a vynesla odtamtud prkýnko.

Kohoutek taky přinesl prkýnko.

Slepička přinesla víko od krabice.

Kohoutek přinesl bedýnku.

(str. 13 – 14, Jak si chtěli postavit domeček)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Mičková | úterý 9.6.2015 9:02 | karma článku: 6,64 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,72

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80