Kolekce kuriózních událostí a příběhů smrti

Myslíte, že kniha, v níž se probírá smrt ze všech stran, nemůže být napsána vtipně? Já jsem se u jedné takové nasmála víc než u humoristických románů. Nejen nasmála, ale získala mnoho zajímavých vědomostí o nejrůznějších osobnostech a událostech, jež se týkaly konce lidského života.

Soubor příběhů o smrti, událostí týkajících se smrti, pohřbů, trestů smrti, umírání, pitev, pohřebních obřadů, vražedných nástrojů, mučení, mumií, knih mrtvých, krvavých okamžiků minulosti, hrůzostrašných muzeí, smrtelných nemocí a mnoho dalšího, co souvisí s touto tématikou, naleznete v knize nazvané Příšerné dějiny smrti. Byla vydána v loňském roce nakladatelstvím Fortuna Libri. Dozvíte se v ní, v jakých zemích a městech najdete morbidní muzea (Muzeum pohřebních kočárů, Muzeum mučení, Národní muzeum dějin pohřebních obřadů, Muzeum smrti, Muzeum mumií, Muzeum středověkého mučení, hladomornu či Muzeum pohřebnictví).Víte, jaká zvířata jsou spojována se smrtí? Mě napadla kočka a můra, v knize se dočtete ještě o dalších pěti. Znáte nějaké prudce jedovaté rostliny? Uvedeno je jich deset, informace o tom, že požití jediného zrnka skočce obecného dokáže zabít, je možná trochu nadsazená, jelikož jiné informační zdroje uvádí, že zrníček by muselo být několik. Jedna z humorných kapitol se týká fingování smrti. V ní jsem se dozvěděla, že TimothyDexter z 18. století smrt předstíral, aby zjistil reakce lidí a na jeho pohřeb přišlo dokonce tři tisíce lidí.

        Příšerné dějiny smrti jsou napsány tak, že je mohou číst i starší děti – jednoduše, srozumitelně a informativně. Morbidita textu je zmírněna vtipnými ilustracemi s komiksovými popisky, které zaujmou snad všechny teenagery a pobaví i dospělé čtenáře. A pokud byste něčemu nerozuměli, pak jsou na konci knihy umístěny příšerně smrtící vysvětlivky, které objasňují některé termíny související se smrtí. Nechybí ani abecedně seřazený rejstřík. Tuto děsivě krvavou a hříšně mrazivou publikaci mohu jen doporučit.

 Ukázka z kapitoly Kola pohřebního vozu se točí a točí:

Pohřební vůz je speciálně upravené vozidlo, které převáží tělo k pohřbu nebo na kremaci. Jedním z neobvyklých vozidel použitých v roce 1965 jako pohřední vůz byl dvoupodlažní autobus London Routemaster. Dole měl prostor pro rakev a nahoře pro 40 pozůstalých. (str.112, Příšerné dějiny smrti)

Autor: Martina Mičková | středa 22.10.2014 10:47 | karma článku: 0 | přečteno: 37x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,91

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 7,18

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62