Jak vyzrát na blešky

Autoři odlišné kultury, na hony vzdálení České republice a přesto se jejich mazlíčci potýkají se stejnými problémy, jako ti naši. Odkud jsou a čím se v knize zabývají?

Spisovatel Alberto Pez a ilustrátor Roberto Cubillas jsou Argentinci. Oba mají kocoury a ti trpí problémy, které tato hbitá malá zvířátka způsobují. Jejich společným dílem je kniha Tajný život blech, v originále „La vida secreta de las pulgas“, kterou údajně napsali na žádost svých kocourů, aby zveřejnili návod, jak pomoci kočkám zbavit se těchto otravných parazitů. Publikaci vydalo nakladatelství Meander pod hlavičkou umělecké edice Modrý slon.

       Hlavní hrdina, kocour Antonio, by si rád vychutnal odpolední siestu. Místo ní se ale drbal a drbal a drbal...Na blechy nezabraly žádné spreje a pudry od veterináře, ani obojky proti blechám ze supermarketu. Antonio se rozhodl bojovat proti blechám po svém. Začal studiem literatury v knihovně a ve svém zkoumání pokračoval formou rozhovorů s různými zvířaty. Kocour Antonio nakonec nalezl řešení, které vyhovovalo jak blechám, tak jemu. Jaké, to určitě neprozradím, protože by bylo po překvapení.

      Tajný život blech je útlá, třiceti dvou stránková brožovaná knížka. Jelikož se jedná o literaturu pro děti, a ty si v ní rády a často listují, doporučila bych spíše vazbu pevnou, což by se jistě projevilo na ceně, ale „trvanlivost“ publikace by se zvýšila.

Originální knihu jsem četla se svým malým synem, a proto mohu potvrdit, že díky vtipnému textu a velkým netradičním ilustracím zaujme děti již od čtyř let věku, kterým je určena. Není totiž ani trochu nudná.

 

Ukázka:

Když se lidé v domě chtěli něco dozvědět, zašli do knihovny. A tak se tam vydal i kocour Antonio. Byl tím tak zaujatý, že si málem zapomněl říct o snídani. Ve spěchu zhltnul misku mléka a ještě s mokrými fousky vyšplhal na nejvyšší police, kde byly dědečkovy knihy. (str.8)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Mičková | neděle 13.3.2016 13:42 | karma článku: 11,47 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,71

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62

Martina Mičková

Život ve stavu beztíže

24.3.2024 v 18:41 | Karma: 4,80