Experimenty neúnavného kapitána

Vynálezy lákají většinu správných kluků i jejich tatínků. Arsenio odmalička snil o tom, že bude slavným vynálezcem, rád vymýšlel a konstruoval. V daleké Patagonii se pokusil o výrobu plánků a sestrojení mnoha přístrojů, které měly ulehčit lidem život. Byl odvážný a nevzdával se.

O kapitánu Arseniovi víme díky deníku z roku 1780, který byl čistě náhodou nalezen. Po denících, které nám zanechal Leonardo da Vinci, je to nejstarší a nejcennější manuskript o letectví, který známe. Na devadesáti stranách plných plánků, nákresů a technických poznámek je představeno sedmnáct létajících strojů. Některé z výstředních Arseniových modelů popsal grafik a ilustrátor Pablo Bernasconi v knihách určených dětem. Sen malého kapitána Arsenia (Deník vynálezů) a Deník kapitána Arsenia – Létající stroj ukazují malým čtenářům neznámé, fantastické a originální vynálezy.Vydalo je nakladatelství Meander v umělecké edici Modrý slon.

   Kniha Sen malého kapitána Arsenia (Deník vynálezů) ukazuje 8 z 99 experimentů, které vynálezce Arsenio v 18. století popsal. Představte si, že v době, kdy se určoval čas podle polohy Slunce na obloze, Arsenio prováděl divoké pokusy se skútrem, který sestával z petardy, býka a dvou kol. Dalšími vynálezy v této knize jsou sekačka na trávu, mikrovlnná trouba, ponorka nebo výtah.

Obrovskou roli sehrávají v knize ilustrace, které poučí a hlavně rozesmějí. Jsou originální, vtipné, nápadité, plné detailů a mé děti nad nimi proseděly celé hodiny… určitě by rády navštívily křest a výtvarnou dílnu kapitána Arsenia, která proběhne ve čtvrtek 5. února od 17.15 hodin v literární kavárně Švandova divadla v Praze. Zajímavostí je, že knihy uvede Marta Pištěková z Velvyslanectví Argentinské republiky v ČR a dílnu povede Petra Josefina Stibitzová. Určitě perfektní akce pro všechny malé vynálezce.

 

Ukázka z pokusu o sestojení mikrovlnné trouby(varnoskopu):

" Naskládal na sebe až absurdní počet zrcadel, a to převráceným směrem, čímž způsobil nekontrolované zesílení slunečního záření. Ačkoliv následky byly strašlivé - odtud změna jména přístroje na spaloskop -výsledek potvrzuje, že na rozdíl od Galilea viděl Arsenio hvězdičky zcela jasně."

 

 

 

Autor: Martina Mičková | neděle 1.2.2015 12:01 | karma článku: 3,18 | přečteno: 85x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62