Čtěte knížky i s batolaty!

Nejmenší děti potřebují pohyb, rytmus a nové podněty. Ty jim můžete dopřát například čtením básniček. Knížeček pro prťata je na trhu velké množství. Ve svém článku vás seznámím s jednou z nich, která vyniká mezi ostatními kvalitou a nápaditostí.

                   Autorkou knížky Houpánky a kolébánky je známá spisovatelka dětské literatury Jindřiška Ptáčková. Má praktické zkušeností z resortu školství, kde pracovala. Byla redaktorkou v časopisech i šéfredaktorkou Světa zvířat. Nyní se věnuje spisovatelské činnosti. Kromě básniček z oblíbeného časopisu Sluníčko možná znáte její knihu Čarodějnice Hrubena a tři tajtrlíci. Houpánky a kolébánky s podtitulem Básničky pro nejmenší na každý den vydalo v roce 2013 nakladatelství Portál.

                    Říkáte si, že batolata ještě nevnímají význam slov a čtení básniček je příliš neobohatí? Opak je pravdou! Knihu Houpánky a kolébánky jsem si prohlížela se svým ročním synem. Okamžitě ho zaujaly barevné ilustrace Michaely Bergmannové, které zobrazují každodenní život. Díky rytmickému čtení básniček se dokázal soustředit delší dobu než při pouhém prohlížení obrázků. Velmi důležité je, že básně jsou krátké a děťátko udrží pozornost po celou dobu přeříkávání každé z nich.

                      Velká část básniček má navodit atmosféru usínání. Jedná se o tak zvané kolébánky, například bych jmenovala báseň Zamykáme oční víčka ( str. 16):

Kdo má klíček od tvých víček?

Kdo přilétá, když jdeš spát?        

Říká se mu skřítek Sníček,

je všech dětí kamarád.

 

 

                                 Jiné básničky naopak aktivizují, to jsou houpánky. Každá říkanka je doprovázena ilustrací a textem, který je umístěn v dolní části stránky. Ten je psán jiným typem písma a je určen rodičům. Ti jistě ocení, že se dočtou informaci, jak mohou s básničkou pracovat. Básně se dotýkají nejrůznějších témat - příprava na koupání, usínání s hračkami, oblékání, barvy a různé předměty i činnosti z každodenního života.

                                   Knížka je vhodná pro děti od jednoho roku a může je provázet po celé batolecí období i předškolní věk. Za sebe a svého syna ji mohu jen a jen doporučit. Publikaci můžete zakoupit v knihkupectvích i na e-shopu nakladatelství:http://obchod.portal.cz/houpanky-a-kolebanky/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

Autor: Martina Mičková | neděle 20.10.2013 20:15 | karma článku: 0 | přečteno: 69x