Co se to krčí na dně krabice?

Další z Příběhů se šťastným koncem pojednává tentokrát o králíčkovi. Tohle chlupaté zvířátko má doma spousta lidí jako domácího mazlíčka. Dokážete si představit, že byste ho zavřeli do krabice, upevnili ji víkem, zalepili lepicí páskou a ponechali někde u cesty jeho osudu? Králíčka přesně v takového situaci našli aktéři jedné dětské knížky.

Osamělý králíček je poměrně výstižný název publikace. Naštěstí už před samotnou četbou děti ví, že příběh nebude mít tragický konec a tak se nemusí strachovat o život malého zvířátka. O napínavé situace ale není v knize nouze! Autorem je Jill Hucklesby a vydalo ji letos nakladatelství Fragment.

         Na první výlet po zimě vyrazila devítiletá Sára se svou starší sestrou Zuzkou a tatínkem na kolách. Po zábavné výrobě a pouštění lodiček v přírodě našli krabici s opuštěným králíčkem. Samozřejmostí byl nejprve strach o jeho zdravotní stav. Na první pohled se ale jevil naštěstí v pořádku, jen trochu pohublý. Tato prvotní diagnóza se potvrdila i po příjezdu  paní ze záchranné stanice, která s sebou malého králíčka odvezla k dalšímu vyšetření a pobytu v útulku. Jaký byl osud chlupatého kamaráda, to vám neprozradím, jelikož bych vyzradila pointu příběhu.

         V závěru knihy si děti mohou přečíst několik rad, jak se starat o králíky (krmení, výběh, komunikace, potřeby dalšího druha, návštěvy veterináře) a poslední strana seznamuje čtenáře se zajímavostmi o králících. Kniha může být prvním velkým příběhem, který si čtenáři na prvním stupni základní školy sami přečtou. Napínavý děj ale zaujme i mladší děti, líbí se například mé dceři, která ještě školu nenavštěvuje. Pro jeho akcemi nabitý děj a mnoho užitečných informací ho jednoznačně doporučuji dětem mladšího školního věku.

 

Ukázka z knihy:

„Nemají králíci ze všeho nejradši mrkev?“ zeptala se Zuzka.Sára přikývla.“ Jo, ale neměli by ji mít moc často, protože obsahuje hodně cukru. Aspoň to tam psali. Můžou ji občas dostat jako pamlsek, ale hlavně potřebují seno a trávu.“ (str.43)

Autor: Martina Mičková | pondělí 2.2.2015 9:15 | karma článku: 4,42 | přečteno: 165x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62