Co můžete vytvořit za pomoci lepidla, nůžek a papíru

              Jednoduché, líbivé a nápadité výrobky jsou obsahem publikace, která nám s dětmi vyplnila nejedno tvořivé odpoledne. Předem musím upozornit, že u všech námětů se předpokládá určitá pomoc dospělého. Každý výrobek z knihy má autorka vyzkoušený a lze tedy vyrobit.

Náměty na tvoření, které vám představím, jsem čerpala z knihy nazvané Co umí barvy, nůžky, lepidlo vydané v nakladatelství Portál. Kniha má podtitul Nápady pro tvorbu malých dětí. Autorkou nápadů je Veronika Doňarová. Publikovaná díla vyráběla ve svých kroužcích pro šikovné ručičky nebo doma s vlastními dětmi.

               Materiál, který budete pro výrobu předmětů potřebovat, je snadno dostupný. Jedná se především o běžně používané věci, které doma má skoro každý rodič: barvy, nůžky, barevný papír, lepidlo, provázek, fixy, kulatá krabička od sýra, roličky od toaletního papíru, vata, pastelky, brčka, karton, staré časopisy, papírové tácky, kelímky od jogurtů, dřevěný kolíček na prádlo, skořápky od vlašských ořechů a další.

                 Jako první mé děti zaujala výroba dalekohledu. Budete k němu potřebovat dvě roličky od toaletního papíru, lepidlo, nůžky, provázek a cokoliv na vyzdobení roliček (my jsme použili staré kusy látek). Roličky k sobě přilepíte lepidlem. Pokud nebudou držet, můžete je ještě k sobě sešít „koníkem“ jako já. Poté do nich propíchnete dírky – u spodního okraje na bok každé roličky. Dírkou provlečete provázek a upevníte ho tak, aby si dítě mohlo zavěšovat dalekohled na krk. Poté děti necháte vyzdobit roličky podle vlastní fantazie.

                  Velmi pěkný výsledek děti dosáhnou, pokud s nimi zkusíte vyrobit slunečnici. Potřebovat budete jen papírový talíř, zrnkovou kávu, nůžky, žlutou pastelku (fix, voskovku)a lepidlo. Okraj papírového tácku děti nastříhají do tvaru lístků. Záleží na věku dítěte – školáci mohou sami, mladším můžete pomoci. Střed slunečnice potřete lepidlem a necháte děti do něj „zasázet“ zrníčka. Je to poměrně zdlouhavá práce, budou si cvičit trpělivost. Lístky děti vybarví žlutou barvou a slunečnice vám může ozdobit byt.

                  Akční hru můžete uspořádat, pokud s dětmi vyrobíte želvičky. Zapotřebí jsou hranaté kelímky od jogurtu, tvrdý papír (zelený nebo nabarvený zelenou barvou), půlky skořápek od vlašských ořechů, brčka, lepidlo, provázek a nůžky. Na zelený papír obkreslete kelímek. Domalujte k tělu hlavičku želvičky a vystřihněte. Zespodu na bříško přilepte k želvičce provázek (2-3m). Nahoru přilepte želvě krunýř a hlavičku ze skořápky. Na skořápku můžete domalovat oči. Konec provázku přivažte k brčku a želvička je hotová. Pokud vyrobíte želviček více, můžete uspořádat želví závody. Navíjením provázku na brčko se želvičky pohybují a závodí… která želvička vyhraje?

                   Dětem se také líbily vyrobené brýle. K výrobě budete potřebovat bílý výkres, barevný krepový papír, obyčejná tužka na předkreslení obrouček, lepidlo a nůžky. Ručně nebo kružítkem nakreslíte kolečka. Při předkreslení obrouček dobře měřte, aby byly dětem akorát a mohly je pak třeba i na hraní „nosit“. Po vystřižení si děti brýle vyzdobí podle vlastní fantazie. Stačí zahnout brýlové pacičky a brýle jsou připraveny k použití.

                     Knížka plná nápadů se nám moc líbila. Obsahuje i další návody na výrobu, jmenovala bych například berušku na kytičce, papouška z roličky papíru, zmrzlinu, žirafu, stonožku, truhličku nebo letadlo. Doporučila bych ji rodičům malých dětí a těm, kdo s dětmi výtvarně pracují. Kniha jim může být velmi užitečná.

http://obchod.portal.cz/co-umi-barvy-nuzky-lepidlo/

Autor: Martina Mičková | neděle 9.3.2014 19:36 | karma článku: 10,98 | přečteno: 2096x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,91

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 7,18

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62