Cesta do řecké mythologie s humorem a nadsázkou

Pamatujete na tu obludnou rozšklebenou tvář s promáčknutým nosem, zvířecíma ušima a jedovatými zmijemi místo vlasů? Ano, je to nebezpečná hlava Medúsy. Při pohledu na ni zkameněl i obr Atlas držící nebeskou klenbu.

Úryvky z řecké mythologie jsou součástí učebnic, encyklopedií a někteří autoři se snažili pověsti převyprávět i pro děti. Toto téma přiblížil nejmenším čtenářům například Eduard Petiška ve svém díle Staré řecké báje a pověsti, které bylo poprvé vydáno už v roce 1958. Staré řecké báje a pověsti byly publikovány mnohokrát nejrůznějšími nakladatelstvími a staly se námětem pro hodně autorů.

         Řecká mythologie je tak obsáhlá a její součástí je takové množství Bohů a nejrůznějších nestvůr, že si je nemůže žádný dospělý člověk při nejlepší vůli zapamatovat. Jejich osudy jsou často propojeny a všechny souvislosti se můžete dočíst jen v tak obsáhlých publikacích, jako je například dílo nazvané Bohové a hrdinové antických bájí od Vojtěcha Zamarovského. Často jsem si z této encyklopedie v mládí četla, ale zapamatovala jsem si jen malý zlomek informací. Přesto zůstává v první linii mezi literaturou antické mythologie.

          Pro děti je nejpřijatelnější formou pro seznámení s mocnými Bohy a statečnými řeckými hrdiny prohlížení obrázků spojené s vyprávěním dospělé osoby. K tomu mohou posloužit dětské verze příběhů s obrázky, malovaná čtení, ale také komiksy. Jedno takovéto obrázkové čtení Starých řeckých bájí a pověstí vydané letos nakladatelstvím Fragment, má na svědomí autor Martin Pitro. Zabývá se popularizací historie vůbec, což se mu, alespoň co mohu posoudit po prostudování této dětské knihy, velmi daří. Nutno dodat, že velkou úlohu sehrávají vtipné ilustrace Antonína Šplíchala. Z pracovního spojení těchto dvou autorů vzešla zábavná a čtenářsky velmi přitažlivá publikace, která dokáže seznámit již děti na prvním stupni základní školy s nejznámějšími Bohy a hrdiny a přiblížit jim přijatelným způsobem jejich mnohdy nelehký úděl a zapeklitý starodávný příběh. Děti se u něj v žádném případě nebudou nudit!

        Jaké příběhy jsou v knize zobrazeny? S jakými Bohy a hrdiny zažijete dobrodružství? Čeká na vás Prométheus, Perseus a slavná hlava Medúsy, Andromeda, okřídlený Pegas, hrdina Herakles, Augiášovy chlévy, putování pro zlatá jablka Hesperidek, povídání o trojském koni, Daidalos a Ikaros, Orfeus a Eurydika, Odysseus na ostrově Kyklopů, král Midas, bůh slunce Helios a mnoho dalších.

       Pro představu, že ani kruté úděly některých postav nejsou popisovány chmurně, uvádím monolog orla, který z Diova rozkazu každé ráno přilétal k Prométheovi (ten byl přikovaný ke skále na vrcholu Kavkazu), aby mu vykloval kus jater, který mu přes noc vždy znovu narostl: „Tvoje jatýrka mi nepřestanou chutnat, každý den dorůstají čerstvá. Mňam, mňam.“ (str. 5)

Autor volí taková slova, aby se přiblížil co nejvíc myšlení dětí, nevyhýbá se tedy ani hovorovým výrazům. Dětem se kniha líbí a myslím, že dokáže poučit a pobavit také dospělé čtenáře.

 

Autor: Martina Mičková | úterý 24.3.2015 13:03 | karma článku: 6,69 | přečteno: 682x
  • Další články autora

Martina Mičková

Vesmír v Brně

24.6.2024 v 12:22 | Karma: 8,54

Martina Mičková

Auto jako zákusek

26.5.2024 v 15:16 | Karma: 6,74

Martina Mičková

Květinová babička

14.4.2024 v 21:11 | Karma: 4,62