Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vychutnávat život

Snadno se můžeme dostat do situace, kdy se necítíme v pořádku, nejsme spokojeni sami se sebou ani s tím co se v našem životě děje. Vlivem událostí jsme ztratili náš„zdravý duševní postoj“. Nevíme si rady a potřebujeme pomoc.

Uvnitř nás je cosi, s čím jsme se narodili, náš "zdravý duševní postoj". Není něčím naučeným, je to něco neodmyslitelného, vrozeného. Je to náš naprosto přirozený duševní stav. Nikoli to, zač se pokládáme (naše EGO), ale naše vyšší podstata - to, kdo opravdu jsme a být můžeme.

Důležité je vědět, že se zdravým duševním postojem jsme se narodili, není to to něco, čemu jsme se museli učit. Naopak to čemu se učíme je "nezdravý postoj". Naučili jsme se, jak být nešťastní, věčně nespokojení ... Nikdo se skeptický nebo negativní nenarodí. Pochybování o sobě, sebekritičnost, negativita a pesimismus jsou výsledkem myšlenek, které jsme si sami o sobě vytvořili. Výsledek našich zkušeností s námi samými a především s okolím. Naše myšlenky však nemají o nic větší moc, než jim sami dáme!

Když je zdravý postoj zatemněn sebepochybováním, které jsme se naučili brát vážně, přicházíme o svou sebeúctu a neskreslený pohled na sebe. Naučíme se ptát: "Jsem k něčemu?Jaký je smysl mého života?“

Tím od základu zpochybníme přirozený postoj, který máme, kdy se nám všechno zdá být v pořádku, život nám připadá jednoduchý a my máme pocit otevřené perspektivy a nekonečných možností . Dokáže nás dojmout prostý životní zážitek - pohled na hezkou krajinu, na listí padající ze stromů, na hrající si děti ...  S takovým postojem jsme schopni si zachovat vnitřní rovnováhu bez ohledu na vše co se kolem děje a jsme schopni účinně čelit všemu co se nám snaží znepříjemnit naši cestu. Zdravý postoj může existovat nezávisle na vnějších životních okolnostech. Ale nejprve se musíme zbavit veškerého balastu, který jsme na sebe nabalili za svůj život. Můžeme si vychutnat skutečné kouzlo života.

 

 Zbavit se balastu může pomoci intro a retrospektivní hlubinná terapie:

 

Vše co se kolem nás po celou dobu našeho života děje je procesem -vše se pohybuje mění. Hlubinná intro a retrospektivní terapie je specifická terapie, jejímž nástrojem jsou techniky a praktiky působící uvnitř nás (introspektivně) i na naši interakci s okolním světem (retrospektivně). Důraz je kladen na aspekty celostního řešení.

Terapeut pracuje,jak s vnitřním světem klienta (intro) stejně tak i jeho vnějším světem (retro). Vše co se děje kolem nás a to již od prenatálního stavu analyzujeme a zpracováváme svým specificky jedinečným způsobem ( vše se děje automaticky na naší nevědomé úrovni a právě v nevědomí jsou uloženy všechny informace (zážitky,pocity,vjemy,emoce...). Na nevědomé rovině je ukryto vše co se děje v nás i okolo nás, tyto informace jsou na základě individuální zkušenosti zpracovány a výsledky tohoto zpracování jsou projektovány do naší mysli na úrovni vědomé, na základě těchto závěrů jednáme a prožíváme. (Možná jste již zažili,že jste něco museli nutkavě udělat,ačkoliv rozum vám říkal,že to není právě nejlepší nápad,ale to nutkání bylo silnější než slabý hlásek faktů) Zde je nutné zdůraznit-individuálnost zpracování ke kterému dochází na základě předchozích zkušeností i dědičných aspektů, proto závěr zpracování téhož podnětu může být u různých osob velmi odlišný.V důsledků těchto skutečností potom jednáme se svým okolím, prožíváme mezilidské interakce,řešíme (nebo neřešíme) potíže, vylepšujeme nebo nevylepšujeme své možnosti, zkrátka jednáme a prožíváme. Možná byli překvapeni, že mnohokrát jste si říkali,až tato situace nastane příště,už se určitě zachovám zcela odlišně, ale přesto přístě s otevřenými ústy sledujeta,jak opakujete stejný vzorec (vzorec,který jste sami označili za špatný) a přesto jste ho zcela automaticky zopakovali, možná se vám to stalo nesčetněkrát– uvízli jste v takzvaném bludném kruhu.Tyto bludné kruhy se mohou týkat jakékoliv oblasti života (práce,vztahů,nemožnosti využít svých maximálních schopností,vnitřní tenze (strachu nebo nespokojenosti)...).Vzhledem k tomu,že vše se neustále mění,dostává se nám nových,dalších podnětů mohou se primární bludné kruhy začít patologicky řetězit a vytvářet ještě větší chaos (zmatek) a tím negativně ovlivňovat náš každodenní život i zdravotní stav, to co se dlouho děje na psychické rovině se může začít radikálně manifestovat na těle-vznikem fyzické nemoci, která je již nepřehlédnutelná a ukazuje na odiv celému světu to-co jsme se snažili udržet pod pokličkou.Psychické faktory jsou součástí každé nemoci – akutní, chronické nebo manifestuje-li se nemoc duševními, tělesnými nebo sociálními problémy.

Tedy trápí-li vás nemoc, duševní, tělesné nebo sociální problémy (zejména ve vztazích a komunikaci) nebo na sobě chcete něco vylepšit (dosahovat lepších výsledků,plně využívat svůj potenciál....).Tak právě pro vás je tu tato jedinečná terapie. Po odebrání anamnézy a podrobné analýze vašeho případu,budete pomocí terapeuta společně prozkoumávat složku vašeho podvědomí a hledat zde impulzy,které v minulosti nebyly správným způsobem zpracovány, společně provedete kroky na jejich vhodnější zpracování a ve vědomé složce tyto nové závěry přirozeně aktivujete (práce introspektivní) aplikujete nové vzorce chování,cítění,prožívání a interakce s okolním prostředím (práce retrospektivní).

 

Cílem terapie je : Správně zpracovat informace z minulosti, odhalit a deaktivovat primární patologický bludný kruh, tím zrušit moc i všech sekundárně vzniklých bludných kruhů, objevit skryté zdroje a možnosti každého z vás a umožnit jejich maximální využití k osobnímu rozvoji a úspěchu. Dosáhnout optimálního zdraví, kde zdraví rozumíme jako rovnováhu toho co se děje uvnitř v nás a okolo nás (přičemž není podstatný jen aspekt samotné rovnováhy,ale také aspekt harmonie uvnitř a venku).

 

Autor: Martina Francová | úterý 22.2.2011 16:04 | karma článku: 7,99 | přečteno: 1373x
  • Další články autora

Martina Francová

Schopnost být sám sebou je požehnání...

Schopnost být sám sebou je požehnání pro nás a vzácný dar pro ostatní. Život člověk může žít, nebo přežívat. A volba je jen na nás...

29.11.2019 v 10:20 | Karma: 9,79 | Přečteno: 465x | Ona

Martina Francová

Biochemie lásky, aneb základ pro celý život

Bezpodmínečná rodičovská láska, kterou dostáváme nebo nedostáváme v raných stádiích života, ovlivňuje naši podstatu. Formuje náš mozek a poznamenává nás.

6.11.2019 v 16:38 | Karma: 11,93 | Přečteno: 408x | Ona

Martina Francová

Řešení problému přímo u zdroje

Aneb ... V nás samých jsou uloženy hvězdy našeho štěstí.... Člověk zůstane uvězněn v pokoji s dveřmi, které jsou odemčené a otevírají se dovnitř, a to tak dlouho, dokud nezačne táhnout k sobě, místo aby tlačil ven. Ludwig Wittgenstein

1.9.2019 v 13:12 | Karma: 7,24 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ona

Martina Francová

Den, který vám změní život

Když přemýšlíme, jak nám ubližují slova, která o nás druzí říkají, vybaví se nám jistě celá řada takových vzpomínek z dětství, z dospělosti, někdy z doby úplně nedávné. Pravdou je, že nám neubližují názory druhých, ale naše důvěra

1.9.2019 v 6:59 | Karma: 10,95 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ona

Martina Francová

Co když nemohou jinak?

Často mohou mít lidé v našem okolí pocit, že je naše reakce přehnaná. Horší je, když ho začneme mít i my sami. Horší? Možná vlastně lepší! Život nám dává možnost, na chvilku se zastavit, zamyslet se a něco s tím udělat...

7.4.2015 v 11:00 | Karma: 7,30 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1035x
fyzioterapeutka,psychoterapeutka pracující metodou terapie zaměřené na řešení,hypnoterapeutka,propagátorka celostního přístupu v medicíně, zakladatelka společnosti FYZIO-MED CENTRUM TERAPIE, VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE Most,

 

lektorka CENTRA TERAPIE, VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE