Recept na šťastné manželství aneb napůl cesty ...

Bylo by lákavé, kdyby existoval. Jako dostaneme návod na použití zakoupeného spotřebiče, by bylo skvělé dostat návod na vybraného partnera. Zase on by si mohl pečlivě prostudovat ten náš a život by byl jednodušší. Jednoduchý, ale chudý. Nudný? Naštěstí život je strom zelený a dobrodružství to, co mu dává tu zvláštní příchut, chuť plnosti a nezapomenutelnosti. Ani ta nejkrásnější slova ho nemohou popsat, musíme ho prožít...

 

     Všichni toužíme najít svou spřízněnou duši, někoho nám podobného. Stejného? Co si vlastně představujeme, když přemýšlíme o splynutí duší? Pro naše štěstí to možné není. Jako nenajdete nikoho, kdo má stejné otisky prstů nebo stejný rukopis jako vy, neexistuje ani nikdo stejný jako vy nebo já. Můžete se o to pokoušet. Zas a znovu. Je to stejné, jako prorážet hlavou zdi místo používat dveře.

 

     Je důležité vědět, že já jsem já a můj partner je také svébytná osobnost. Já mám svůj životní prostor a on má zase ten svůj. Starám se o sebe a to stejné potřebuje také on. Spolu se můžeme sejít kdykoliv napůl cesty. Jsme dva světy, které se zčásti prolínají. Pojí nás některé zájmy, myšlenky, sny a životní hodnoty, které máme společné. Svět mého partnera je pro mě důležitý a věřím, že jeho zajímá ten můj.

 

     Muž i žena potřebují i čas sami pro sebe. Schopnost organizovat práci a rodinu tak, aby si to mohli dovolit. Čas na cvičení, kosmetiku, kávu s kamarádkou nebo večerní posezení s kamarády u piva. Aby se mohli těšit na čas a prostor, který je jejich společným. Aby se mohli poznávat, objevovat podstatu jací jsou. Milovat a tolerovat přednosti i chyby druhého. Učit se, rozvíjet a podporovat. Jsme jako dvě množiny, které se prolínají. Průnik je všechno to co nás pojí dohromady a stejně důležité je i to v čem jsme jiní. Nechme pracovat rozdíly. Prožívejme nikdy nekončící dobrodružství, poznávat svět toho druhého, ochutnávat ho a třeba začít některou jeho část sdílet. Náš společný svět může růst a my spolu s ním.

 

     Nic není dokonalé, dokonalost neexistuje, ale radost je skutečná. Mílo, díky za každé nové ráno! Jsi mou stálou inspirací!

 

 

Autor: Martina Francová | středa 5.2.2014 8:58 | karma článku: 12,25 | přečteno: 789x
  • Další články autora

Martina Francová

Co když nemohou jinak?

7.4.2015 v 11:00 | Karma: 7,30