Hypnoporod - těhotenství a porod, jako zážitek...

„Mým snem je,aby všechny ženy, všude na světě, poznaly radost z porodu, který bude skutečně bezpečný, pohodlný a naplňující pro ně i jejich dítě.“ (citát : Marie F. Monganová) Hned na začátku bych ráda upozornila, že nepropaguji domácí porody, které považuji za nebezpečné v mnoha směrech a to pro maminku i děťátko. Ačkoliv si myslím, že je dobré mít právo volby, ale na základě přesných informací (včetně rizik...).

Těhotenství a porod jsou zcela přirozené stavy v životě ženy. A tak by se k nim mělo přistupovat. Porody při kterých se hojně používá prostředků ke zmírnění bolesti, jsou podle statistik často komlikované, zejména dochází k dýchacím potížím u dětí. Při použití epidurálu bývá zase asi 25% podíl císařských řezů. U přirozených porodů, u nichž se nasazení analgetik odkládá do chvíle, kdy už matka nedokáže bolest snést. Bývají matka i dítě vyčerpané.

To s čím vás na těchto řádcích chci seznámit jsou tzv. hypnoporody. Porod je zkušenost, která mění celý zbytek života. Je to vstup do role rodičů, stáváte se rodinou...

V rámci přípravy na hypnoporod se maminka i tatínek naučí techniky relaxace a vizualizace, také fyzická a dechová cvičení, to vše pomůže maminkám prožít spokojené a zdravé těhotenství i porod. Mohou se během porodu nacházet v mírně změněném stavu vědomí, který má sám o sobě sedativní účinek (mimo jiné). Porod se tak stane skutečným zážitkem.Zážitkem bez nesnesitelných bolestí. Maminka bude klidnější. Samotný porod bezpečnější, snazší,pohodlnější,ale hlavně radostnější!

Kurzy hypnoporodu již existují i u nás. Sama maminky na této cestě provázím. Nejčastěji to jsou maminky, které mnoho let nemohly otěhotnět, ačkoliv byly z gynekologického hlediska v pořádku. Po terapii funkční sterility, která úspěšně proběhla na půdě naší kliniky, žůstaly i nadále v mojí péči a měla jsem tu čest, stát se jejich průvodcem na cestě k prožitkovému porodu. Když tyto ženy vyprávějí své zážitky, poslouchám v němém úžasu, jak rozdílný prožitek porod může být... !

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Francová | neděle 23.1.2011 11:48 | karma článku: 12,32 | přečteno: 2625x
  • Další články autora

Martina Francová

Co když nemohou jinak?

7.4.2015 v 11:00 | Karma: 7,30