Biochemie lásky, aneb základ pro celý život

Bezpodmínečná rodičovská láska, kterou dostáváme nebo nedostáváme v raných stádiích života, ovlivňuje naši podstatu. Formuje náš mozek a poznamenává nás.

     Studium lidského mozku přináší mnohá zajímavá zjištění, která nám umožňují propojit obory psychologie a neurologie. Mohou nám objasnit, jak pocity a emoce (to co s námi hýbe), ovlivňují náš život. Můžeme si objasnit, proč trpíme nespavostí, proč nás trápí děsivé sny, proč se chováme tak, jak nechceme, proč si nerozumíme s druhými, proč nedokážeme spoluutvářet vztahy, proč neumíme milovat, proč holdujeme alkoholu nebo drogám, co se děje s bolestí poté, co ji prožijeme, co se děje s pocity, když jsou potlačeny, co skrývá naše podvědomí, jakou prožíváme realitu. Jsou to poznatky, které nás mohou směřovat k otevření dveří ke spokojenějšímu životu.

     Mateřská láska se otiskuje přímo do biochemie dítěte.  V lásce se mozek vyvíjí úplně jinak než mozek, který lásku nepoznal. To, co mozek ovlivňuje přímo je emoční bolest, její působení je měřitelné i z hlediska neurologických změn. Při své práci terapeuta pronikám hluboko do podvědomí mnoha klientů. O dopadu natálních a prenatálních traumat na pozdější život, jsem hluboce přesvědčena. A dnešní výzkumy to jen potvrzují. Pojem prvotního otisku způsobuje revoluci v psychoterapii. Ve snaze řešit klientovi úzkostné stavy, deprese, obsese, psychosomatické potíže trávíme příliš mnoho času hledáním aktuálních příčin. Příčiny se nacházejí hluboko v naší minulosti, uložené v našem podvědomí. Jsou také příčinou mnoha fyzických zdravotních potíží. Odmyslíme-li si emoční stres matky, kterému je miminko v děloze vystaveno, je královnou příčin zejména slabý citový vztah mezi matkou a novorozencem. Toto způsobí, že nervové buňky v určitých strukturách mozku dítěte nebudou dostatečně vyvinuté. Prefrontální kůra zodpovědná za logiku, myšlení a plánování nebude schopná plně využít svojí kapacitu. Rané deprivace mají za následek sníženou míru sebeovládání, sníženou schopnost utvářet vztahy, milovat, dosahovat svých cílů, spolupracovat.

     Dívejte se svému miminku do očí s láskou a vřelostí, dotýkejte se ho, šeptejte mu něžná slůvka, zpívejte písničky, prožívejte naplno lásku k němu. Milovat dítě znamená dát mu šanci na spokojený život. Je to jediné, co svým dětem můžeme dát…

Všechny použité fotografie jsou z archivu autora.

Autor: Martina Francová | středa 6.11.2019 16:38 | karma článku: 11,93 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Martina Francová

Co když nemohou jinak?

7.4.2015 v 11:00 | Karma: 7,30