Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Umění uznat porážku: Ganley vs. čeští euroskeptici

Declan Ganley prohrál volby, a proto zastavil kampaň proti Lisabonské smlouvě, přestože se v Irsku bude na podzim konat druhé referendum o její ratifikaci. Naopak v Česku je dobojováno, ale čeští euroskeptici zbraně neskládají.

Declan Ganley poslouchá, co mu oíkají voliei...

Nechci zde rozebírat klady a zápory "Lisabonu". Je to velmi komplexní dohoda, která má výhody i nevýhody a musí být posuzována v nejširších souvislostech. Zaujal mě přístup jejích zapřísáhlých odpůrců z hlediska procedury politického boje. Úspěch kampaně proti Lisabonské smlouvě v prvním irském referendu podnítil Declana Ganleyho k založení panevropského hnutí. Rozhodl se udělat ze smlouvy hlavní téma voleb do Evropského parlamentu a investoval nezanedbatelné prostředky. Jeho Libertas však totálně propadl a ani on sám nebyl v Irsku zvolen. Vzhledem k tomu, že to byla ta nejvhodnější příležitost téma "Lisabonu" nastolit jako politikum, vyvodil tedy z neúspěchu logický závěr: lepší příležitost k bitvě proti "Lisabonu" se už nenaskytne, ergo tuto válku jsem prohrál. Tudíž nemá cenu do ní investovat další prostředky a raději se soustředím na něco jiného.

U nás doma to byl také lítý boj. Odpůrci smlouvy v čele s prezidentem zkusili všechny možnosti, včetně návrhu k Ústavnímu soudu. Také prohráli. Většina parlamentu se rozhodla pro pragmatičtější řešení s ohledem na zachování jednoty EU a naši pověst jako členského státu. Už jen ty nekonečné průtahy a neschopnost rozhodnout o ratifikaci před začátkem předsednictví nás velmi poškodily. A potom tu byly evropské volby, kde odpůrci smlouvy mohli dokázat, že se naši zákonodárci zásadně spletli a že lid si přeje jiný směr evropské integrace. Zástupci euroskeptických stran, zvláště těch podporovaných prezidentem, však dopadli ještě mnohem hůř než Ganley.

Jedinou reakcí na takový debakl mělo být uznání porážky a okamžitý podpis Lisabonské smlouvy prezidentem. To by nejen zlepšilo naši pověst v Evropě - nejvyšší představitelé států a vlád, kteří dnes jednají na Evropské radě by si kupříkladu nemuseli lámat hlavu s tím, jestli a kdy Václav Klaus formálně dokončí ratifikaci, na níž závisí zásadní evropská rozhodnutí jako např. jmenování nové Komise. Mohlo by to také prezidentovi dodat aureolu bojovníka, který bojuje tvrdě, ale umí i uznat porážku. Vždyť to byl přece on, který všem nepohodlným občanským iniciativám radil, aby si založili svoji stranu a zkusili ziskat legitimitu ve volbách. Nyní sledujeme prezidenta, který s téměř nulovou podporou voličů hájí cíle, které mají pro společnost marginální důležitost a jsou v rozporu s vůlí parlamentu. Stal se tedy aktivistou.

Čeští euroskeptici v čele s Václavem Klausem se nám mění v potížisty, kteří se rozhodli okopávat vládě kotníky (viz. např. ústavněprávní zpochybnění připravovaných "irských záruk"), přestože už nemohou dosáhnout změny vývoje. Ve snaze zvýšit šance pro druhé irské NE budou napínat celou Evropu odkládáním podpisu až po irském referendu, které smlouvu téměř jistě schválí, a to přesto, že sami její irští odpůrci kampaň už zabalili. A v neposlední řadě se budou formovat do předčasných parlamentních voleb, přestože v nich už evropské téma nikoho zajímat nebude a jen odeberou pár hlasů české pravici. Připomíná mi to hráče, kteří po konci zápasu odmítají podat soupeři ruku a opustit hřiště. Místo toho volají rozhodčího zpátky, aby ještě něco nastavil. Diváci už však s posměchem opouští stadion...

Autor: Příborský Martin | čtvrtek 18.6.2009 12:10 | karma článku: 16,13 | přečteno: 825x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

8.10.2013 v 8:02 | Karma: 12,15 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

23.1.2013 v 18:48 | Karma: 20,58 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik