Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Měli by mít novináři zakázáno “šmírovat”?

Vracím se ještě k případům armádní korupce. Jak je možné, že investigativní novináři odhalí kauzy mezi vrcholnými politiky a policie ne? A měli by mít právo to činit pomocí sledování a odposlechů? Měli.

Jak se k tomu již vyjádřilo několik autorů – i na stránkách idnes.cz – je na první pohled zarážející, že velké korupční kauzy odhalí většinou novináři a ne policie. Policie, která má k dispozici příslušné nástroje, je k vyšetřování určena a za tím účelem financována. A přesto obvykle jen reaguje na podněty zvenčí, jako jsou ty od investigativních novinářů. Přitom o korupci ve státní správě musí vědět. Vždyť se o tom šušká zcela veřejně a některé případy z minulosti i naznačují, kdo je v tom namočený. Naopak novináři za vyšetřování placeni nejsou a mají relativně omezené nástroje. Pracují jen za zisk z prodeje novin, kde svoje kauzy publikují. Navzdory tomu, nebo možná právě proto se do zásadních kauz pouští a odhalují je.

Policii chápu. Umím si představit, že nápad věcí  k řešení je vždy větší než kapacita orgánu. Stačí, že se musí zabývat všemi těmi podáními. A ani na ně není času dostatek. Takže proč být ještě tak aktivní a nové kauzy vyhledávat? Svědčí to ale o špatném nastavení priorit. Policie by se měla sama rozhodnout soustředit zdroje na případy velké politické korupce, které způsobují největší škody. I když to vzhledem k silným politickým tlakům jistě není snadné, respektive kámen úrazu je zřejmě právě zde. Svým způsobem zde dnes funguje určité rozdělení rolí. Novináři by zase neinvestovali zdroje do malých případů „bezejmenných“ lidí, které nikoho nezajímají. A tak se na tyto může soustředit právě policie.

Zarazila mě ovšem úvaha Bohumila Doležala publikovaná v Reflexu, že možnostem šmírování novináři bychom měli stanovit určité limity, protože „ochrana soukromí by měla mít přednost před svobodou šmíráka“. Podle mě je třeba k soukromí přistupovat zcela rozdílně u soukromé osoby a u osoby zastávající veřejnou funkci. Ano, obyčejný člověk by měl být chráněn. To je ovšem problém spíše pro bulvár a jeho zvrhlé pronásledování známých osobností. Politik však musí mít ochranu soukromí omezenu, protože nad jeho svobodou soukromí převažuje zájem vyšší, kterým je veřejná kontrola jeho jednání, majícím dopad na celou společnost. A protože se, jak výše zmíněno, nelze spoléhat jen na státní orgány, veřejná kontrola může být zajištěna kýmkoliv. I novinářem, jenž na publikování kauz vydělává. Pokud se to někomu nelíbí, do politiky lézt nemusí. Povinnost to není.

Zájem veřejnosti na kontrole veřejných činitelů by měl mít naprostou prioritu před soukromými právy politika, a to i v případě, kdy je politik objektivně poškozen. Při studiu v USA mi jeden profesor vysvětloval případ, kdy novinář napsal o mileneckém poměru mezi politikem a jistou dámou, zcela soukromou osobou. A nebyla to pravda. Vysvětlil však, že právo na ochranu osobnosti by měla mít jen ta dáma, ale její údajný milenec – politik – nikoliv. Pomiňme tady, že nevěra u nás není žádný zásadní problém, zatímco v Americe skandál. Každopádně logika věci spočívá v tom, že při odhalování nepravostí musí být novinář chráněn, i když nenapíše pravdu nebo úplnou pravdu. Pokud to tedy neučiní záměrně s cílem politika poškodit. Při odhalování kauz má totiž omezené prostředky a může se splést. Neměla by ho ovšem od odkrývání nepravostí odradit obava, že se s ním pak bude politik soudit, pokud udělá nějakou chybu. Investigativní činnost novinářů by prostě měla mít absolutní prioritu v zájmu ochrany demokracie. Samozřejmě v případech, kdy odhalená informace má nějaký veřejný význam a nejedná se o čistě soukromou záležitost.

Autor: Příborský Martin | pondělí 13.9.2010 9:14 | karma článku: 9,67 | přečteno: 887x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

8.10.2013 v 8:02 | Karma: 12,15 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

23.1.2013 v 18:48 | Karma: 20,58 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik