- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kartoffelsuppe, aneb dánská bramboračkaHusholdningslærerforegninger og De ny Lademann A/S
Dobré jídlo, snadná příprava
Nějak takhle by mohl znít český název kuchařky "God mad let at lave", kterou najdete snad ve všech dánských domácnostech. Poprvé vyšla v roce 1973 a od té doby vychází každé dva až tři roky vždy v mírně aktualizované podobě. Mám tu k dispozici dvě vydání, starší z roku 1988 a novější z roku 2007. Bramboračku popisují obě kuchařky. Oba recepty se navzájem příliš neliší, nicméně pro zajímavost uvádím recept z roku 2007 s případným poukazem na odlišnosti oproti receptu z roku 1988. Obrázek hotové polévky je převzat ze starší kuchařky, přičemž fotografie zřejmě pochází už ze 70. let.
Bramborová polévka
Na ozdobu: 4 plátky slaniny a na drobno nasekaná pažitka.
Příloha: chléb (jen v novějším receptu)
Nakrájejte brambory a celer na kostičky a pórek na silná kolečka. Odeberte zelené kroužky a dejte je do misky se studenou vodou.
Nakrájejte cibuli na drobno.
V hrnci se silným dnem pomalu rozpusťte máslo, přidejte všechnu zeleninu a jemně ji restujte, aniž by zhnědla. Zároveň si připravte horký vývar, kterým orestovanou zeleninu zalijte.
Přiveďte polévku k varu. Přidejte svazek bylinek, ztlumte oheň, dejte na hrnec poklici a nechte půl hodiny bublat na mírném ohni (recept z roku 1988 uvádí 20 až 30 minut).
Vyndejte svazek bylinek a polévku rozmixujte nebo propasírujte.
Nalijte polévku zpět do hrnce a přidejte okapané zelené kroužky pórku. Povařte 3-5 minut.
Nakrájejte slaninu na nudličky a na suché pánvi je opražte tak, aby byly zlatavé a křupavé. Vysypte je z pánve na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.
Při servírování posypte polévku slaninou a nasekanou pažitkou.
Další články autora |
Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...