Kartoffelsuppe, aneb opravdová dánská bramborová polévka

Před pár týdny se na mě obrátil facebookový kamarád Martin M. P. s tím, že jeho žena našla na Internetu recept na "nějakou prý tradiční dánskou bramborovou polévku". Martin popsal kulinářský výsledek následovně: "Je tam hodně cibule, brambory a rajčata. Je to hutná mixovaná polévka, zahušťovaná smetanou. České bramboračce to pochopitelně nemůže konkurovat =D, ale je to zajímavé. Takže kdyby bylo něco opravdu dánského, zkusili bychom to." Sáhla jsem po nejrozšířenější dánské kuchařce a objevila recept na pravou dánskou bramboračku.

Kartoffelsuppe, aneb dánská bramboračkaHusholdningslærerforegninger og De ny Lademann A/S

Dobré jídlo, snadná příprava

Nějak takhle by mohl znít český název kuchařky "God mad let at lave", kterou najdete snad ve všech dánských domácnostech. Poprvé vyšla v roce 1973 a od té doby vychází každé dva až tři roky vždy v mírně aktualizované podobě. Mám tu k dispozici dvě vydání, starší z roku 1988 a novější z roku 2007. Bramboračku popisují obě kuchařky. Oba recepty se navzájem příliš neliší, nicméně pro zajímavost uvádím recept z roku 2007 s případným poukazem na odlišnosti oproti receptu z roku 1988. Obrázek hotové polévky je převzat ze starší kuchařky, přičemž fotografie zřejmě pochází už ze 70. let.

Bramborová polévka

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g celeru
  • 1 velký pórek, asi 200 g
  • 1 (jemně nasekané) cibule
  • 10 g másla (v roce 1988 to bylo 15 g másla nebo margarínu)
  • 1,5 l slepičího nebo zeleninového vývaru (původně jen "vývaru")
  • 1 svazek bylinek: petrželka, tymián, bobkový list (v roce 1988 to byla "francouzská polévková směs", což je to samé)
  • sůl a čerstvě mletý bílý pepř

Na ozdobu: 4 plátky slaniny a na drobno nasekaná pažitka.

Příloha: chléb (jen v novějším receptu)

Nakrájejte brambory a celer na kostičky a pórek na silná kolečka. Odeberte zelené kroužky a dejte je do misky se studenou vodou.

Nakrájejte cibuli na drobno.

V hrnci se silným dnem pomalu rozpusťte máslo, přidejte všechnu zeleninu a jemně ji restujte, aniž by zhnědla. Zároveň si připravte horký vývar, kterým orestovanou zeleninu zalijte.

Přiveďte polévku k varu. Přidejte svazek bylinek, ztlumte oheň, dejte na hrnec poklici a nechte půl hodiny bublat na mírném ohni (recept z roku 1988 uvádí 20 až 30 minut).

Vyndejte svazek bylinek a polévku rozmixujte nebo propasírujte.

Nalijte polévku zpět do hrnce a přidejte okapané zelené kroužky pórku. Povařte 3-5 minut.

Nakrájejte slaninu na nudličky a na suché pánvi je opražte tak, aby byly zlatavé a křupavé. Vysypte je z pánve na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk.

Při servírování posypte polévku slaninou a nasekanou pažitkou.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marta Nachtmann Josephsen | pondělí 7.6.2010 1:19 | karma článku: 14,85 | přečteno: 1752x