Cizí voják na cizím uzemí.....

Negativní postoje řady našich politiků na případné umístění příslušníků armády Spojených států na našem území vyvolalo řadu reakcí.  I postoje značné části obyvatel naší země nejsou k tomu nakloněné. Jako důvod se uvádí především špatné zkušenosti s pobytem cizích vojsk na našem území. Podívejme se proto krátce do naší pohnuté historie jak to bylo s těmi cizími vojsky.

Takže.

Již na přelomu prvního tisíciletí bylo České knížectví po dva roky okupováno vojsky polského knížete Boleslava Chrabrého.

Po bitvě na Moravském poli roku 1278 zde působila sedm let vojska braniborského vévody Otty Dlouhého.

Každý z nás si ještě ze školy pamatuje tažení křižáckých vojsk "šelmy ryšavé" Zikmunda Lucemburského (mimochodem velmi schopného politika-avšak to je jiná kapitola) proti husitům.

Pak zde máme okupaci Moravy vojsky uherského krále Matyáše Korvína v letech 1464-1490.

Třicetiletá válka, toť kapitola sama pro sebe. Bavoři, Sasové, Francouzi a zejména Švédové díky nimž dodnes turisté obdivují ve stockholmských muzeích skvosty uloupené u nás.

A máme tu tereziánské války: Nejprve okupace Prahy bavorsko-francouzskou armádou bavorského kurfiřta  Karla Alberta v rámci války o dědictví rakouské v letech 1740-42. O pár let později je to sedmiletá válka a vpád armády pruského krále Fridricha Velikého.

V devatenáctém století naším uzemím několikrát prošla napoleonská vojska a tuto plejádu možno uzavřít opět Prusy v roce 1866.

Za zhruba sedmdesátipětiletého trvání Československé republiky to bylo téměř třicet let, kdy byla okupována cizími vojsky.

Během jedné generace podvakrát duněly pásy tanků na pražském Václavském náměstí.

Takže:

Z tohoto velmi stručného shrnutí vyplývá, že naše území bylo vždy objektem zájmu. Nebylo století, aby sem alespoň jedinkrát nevstoupila noha cizího vojáka.

Po dvacet let zde působila tzv. Střední skupina sovětských vojsk v rámci Varšavské smlouvy, jejími členy jsme byli i my

Nyní by zde mohla působit jednotka armády Spojených států amerických v rámci Severoatlantické aliance jejími členy jsme i my.

Ti první nás chránili před západním imperialismem.

Ti druzí by nás měli chránit před ruským imperialismem.

Zajímavá paralela. Avšak, co je lepší??? 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bedřich Marjanko | čtvrtek 5.6.2014 13:01 | karma článku: 34,59 | přečteno: 4891x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04