A co Aljaška...

Události kolem Ukrajiny a zvláště Krymu hýbou současným světem. Dnešní rétorika ruského prezidenta je stejná jako u všech jeho předchůdců po celém světě, tj. "ochrana" zájmů vlastního národa. Avšak o co skutečně jde?

Samozřejmě o územní rozpínavost jeho země.

Za posledních tisíc let lidské historie o nic jiného nešlo. O expanzi a dobývání nových území. Jak válkami, tak i sňatkovou politikou, v níž excelovali zvláště Habsburkové, se rozšiřovaly jednotlivé státy. Kolik proběhlo územních přesunů za tu dobu.

Například. K zemím Koruny České za vlády Karla IV. patřila celá jižní část dnešního Polska, Lužice, celé dnešní Lucembursko i s částí Belgie a téměř třicet let i Braniborsko s Berlínem, které však roku 1410 prodala "liška ryšavá" Zikmund. K Polskému království patřila kromě západní Ukrajiny i celá Litva, Bělorusko či bývalé Východní Prusko, dnešní Kalinigradská oblast Ruské federace. A mohli bychom pokračovat...

Avšak netýká se to pouze Evropy či Asie. Spojené státy americké ve válce s Mexikem v letech 1845-48 získaly Kalifornii, Arizonu, Nevadu, Utah, Nové Mexiko, Oklahomu, Kansas a Coloredo. Dále anektovaly téměř deset let samostatnou Texaskou republiku a nezávislé Hawajské království. Velmi kuriozní zisk byla koupě Aljašky. Od v krymské válce (sic!) poraženého Rusko jí USA v roce 1867 koupily za 7,2 milionů dolarů, tj. za dnešních 90 milionů dolarů...... ("No, nekupte to....")

Od posledních největších územních přesunů, které proběhly po ukončení druhé světové války, uplyne příští rok již sedmdesát let. Tehdy to bylo i Československo, které jako jediný stát na straně vítězů utrpělo územní ztrátu.

Ano to všechno byly uzemní přesuny, které jsou již doufejme nevratné. Bohužel patří k nim i onen Krym, oběť nesmyslného rozmaru tehdejšího vládce SSSR Nikity Chruščova.....

Těch sedmdesát let je nejdelším obdobím za posledních tisíc let, kdy s vyjímkou občanské války v bývalé Jugoslávii, nedošlo k ozbrojenému konfliktu mezi jednotlivými státy.

A to proto, že zatím žádný stát neusiloval o anexi uzemí jiného státu.

Až nyní.

Proto je skutečně aktuální zastavit ony územní choutky současného Ruska.

Nebo dojde i na tu Aljašku....

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Bedřich Marjanko | úterý 4.3.2014 13:32 | karma článku: 16,12 | přečteno: 875x
  • Další články autora

Bedřich Marjanko

"Jdu s hlavou vztyčenou...."

26.6.2020 v 13:56 | Karma: 30,02

Bedřich Marjanko

„Zločin a trest"

16.4.2020 v 11:41 | Karma: 13,63

Bedřich Marjanko

Velikonoční zamyšlení….

10.4.2020 v 10:59 | Karma: 11,04