Úřad a premiér pro lidi..... pro lidi?

Sociální • týkající se lidské společnosti, společenský • týkající se snahy o zlepšení společenských problémů • týkající se životních podmínek jednotlivce ve vztahu ke společnosti

     Poslední dobou se stále častěji objevují zprávy o tom, jak co funguje, nebo spíš nefunguje, ve vztahu úřad - občan. A stále častěji jsou to problémy, které se týkají Ministerstva práce a sociálních věcí, potažmo Úřadu práce, potažmo sociálky. Nevím zda si někdo z úředníků uvědomuje, že lidé - klienti, kterým mají být ku pomoci v řešení životních situací, leckdy tíživých životních situací, nejsou majitelé bank, či telekomunikací. Jsou to lidé, kteří jsou na opačném konci příjmového žebříčku. A každá koruna je pro ně důležitá. Maminky na mateřské, zvláště pak maminky "samoživitelky". Maminky, které pečují o postižené děti. Peníze, které dostávají od státu, nejsou nijak závratné, ale pomáhají jim přežít. Většinou je to na živobytí od termínu výplaty k termínu výplaty. Spoléhá na stát, že ji nenechá ve štychu a ono ejhle.... Peníze jsou někde v luftě.... 

     Nějak jsem nepostřehla, že by se někdo snažil skutečně maminkám pomoci, nebo jim aspoň hned sdělit, kdy teda peníze mohou očekávat. A naprostou korunu všemu nasadí pan Rusnok, který to celé zlehčí. Samozřejmě, s jeho příjmy je mu naprosto jedno, jestli dostane jednu výplatu o měsíc později. Kdyby musel přežít měsíc za takové peníze, jaké dostávají maminky, humor by ho velmi rychle přešel. Možná mohl nabídnout maminkám, které zůstaly bez prostředků, že každé věnuje 500,- na nejnutnější přežití čekání na výplatu peněz od státu. A krásná byla též rada, že si mohou požádat o okamžitou peněžitou pomoc. Zajímalo by mne, jestli dotyčná úřednice vůbec četla za jakých podmínek se tato dávka poskytuje. Ale asi ne. 

    Jsou vyjmenované situace kdy se o mimořádnou dávku smí zažádat a vyřízení není nikterak jednoduché. Například úřednice jde domů a kontroluje, jestli může žadatel nejdřív něco prodat, aby nečerpal dávku zbytečně. Což jistě, zvláště před Vánoci potěší. Na jednu stranu stát smutní, že se rodí málo dětí, na druhou stranu dělá vše pro to, aby těm, kteří děti mají život zkomplikoval.

     Peníze už naštěstí maminkám dorazily, ale nevím, kdo jim nahradí škody, které například vznily díky pokutám za přečerpání účtu. Pan Rusnok to asi nebude a úředníci taky ne. A tak na jedné straně se rozdávají horentní prémie a na straně druhé se neřeší, že peníze nedostanou ti, kteří je skutečně potřebují. Možná by se měli všichni, kteří mají co dočinění s příspěvky znovu podívat na to, co znamená slovíčko "sociální" a konečně začít fungovat podle toho.

Autor: Marie Metlická | pátek 20.12.2013 10:37 | karma článku: 9,44 | přečteno: 363x
  • Další články autora

Marie Metlická

Někdy prostě nechápu....

23.3.2015 v 14:19 | Karma: 19,95

Marie Metlická

Pomáhá úřad? Kam?

29.1.2015 v 9:54 | Karma: 41,64

Marie Metlická

To je ta dobrá práce?

25.11.2014 v 10:23 | Karma: 24,51