Světlo

     Musím se pochubit  - konečně jsem sehnala petrolejku :D Ano - takovou tu obyčejnou, co někde ještě je na chalupách, naleje se petrolej (v dnešní době spíš lampový olej) a zapálí se a svítí. Asi jsem ji mohla koupit už dřív, ale protože jsem na vojně nikdy nebyla , tak mne napadlo až teď, že takovou by mohli mít v "army-shopu" a vážně - byla tam. Jedna. Poslední. Nevím, jestli je to retro, nebo co, ale je na ní nápis Made in Czechoslovakia. Asi na mne čekala.

     A proč jsem sháněla petrolejku? Protože se mi stará rozbila a do republiky už nám dorazilo Betlémské světlo. Krásná myšlenka. 

      Světlo bylo pro lidi vždy důležité. Vždy jsme vzhlíželi ke slunci, potřebujeme světlo k životu. Betlémské světlo je symbolem toho, co by mělo panovat mezi lidmi - světlo ve vztazích, světlo v srdcích, světlo v myslích. Je to krásná myšlenka a tradice přesto, že je vlastně velmi mladá. Nápad s dovezením světla z Betléma vznikl v Rakousku v r. 1986 a rozdávali je jako poděkování lidem, kteří  jakkoliv pomohli dobročinné nadaci Světlo ve tmě. Tato nadace pomáhá především zrakově, ale i jinak postiženým lidem a její pracovníci proto chtěli všem svým dobrodincům poděkovat originálním, ale zároveň milým a přátelským způsobem. Původně se rozdávalo v Linci, ale velice rychle se rozrostla a začalo se světlo rozdávat ve Vídni. A ta myšlenka se postupně šířila dál. Do Vídně si pro světlo jezdí skauti z různých koutů Evropy a dokonce už putuje i do Ameriky. 

     Nyní již čeká v Brně a odtud bude putovat vlaky po celé České republice. A všude kde mají lidé zájem mohou si světlo připálit a odnést domů. Na Štědrý večer by mělo svítit v okně, aby spojovalo lidi. Připálit si Betlémské světlo můžete na nádražích, kam dorazí vlaky se skauty. Také je možné si světlo převzít na různých místech, ve skautských klubovnách, na náměstích, prostě různě. A nikdo za to nic nechce. Prostě je to jen předání symbolu Vánoc a toho hezkého, co je mezi lidmi.

A tak, kdo z vás, kteří na moje písmenka nakouknete, chcete Betlémské světýlko - jukněte na http://www.betlemskesvetlo.cz/app/mistni-akce.html , kde se můžete podívat na kterém místě se u Vás světlo rozdává a kdy přesně.

     Možná se uvidíme na náměstí Míru, tom pražském :), kde bude i Betlémská pošta, odkud můžete poslat přáníčko s originálním razítkem. Já tam budu určitě a se všemi ostatními mne spojí krásná myšlenka a světlo z Betléma.

Přeji všem krásný den.

Autor: Marie Metlická | úterý 17.12.2013 23:58 | karma článku: 5,30 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Marie Metlická

Někdy prostě nechápu....

23.3.2015 v 14:19 | Karma: 19,95

Marie Metlická

Pomáhá úřad? Kam?

29.1.2015 v 9:54 | Karma: 41,64

Marie Metlická

To je ta dobrá práce?

25.11.2014 v 10:23 | Karma: 24,51