Není pomoc jako pomoc....

     Není to tak dlouho, co se i u nás začalo mluvit o tzv. potravinové bance. O tom, že jinde už takové banky dávno fungují a jsou využívány pro pomoc potřebným. Potravinová banka je jistě dobrý nápad. Jako každá banka ovšem potřebuje přísun - v tomto případě ne peněz, ale potravin. Jak jsme na tom u nás? Těžko soudit, protože o potravinové bance u nás se nemluví, skoro....

     V nedávných dnech proběhla akce, kdy lidé mohli nakupovat právě pro potravinovou banku. Akce jistě skvělá, protože kdo má možnost byť drobností, pomoci potřebnému ať to udělá. 

     O čem se ví méně je, že některé velké obchody u nás zboží, kterému docházela záruka dávaly na dobročinnost. Bývaly takové potraviny využity různě - pro lidi bez domova, pro nízkoprahová centra. Jenže někde je asi malá chyba. Pokud obchodník daruje potraviny dobročinnosti, nezbavuje ho to povinnosti zaplatit DPH. To je jistě "dobrá" pobídka a každého to navnadí, aby místo vyhození potravin do kontejneru dal jídlo potřebným. Při sledování zprávičky v televizi mne zarazilo, když jeden "zodpovědný pán" na otázku, proč v jiných zemích to funguje jinak pronesl jen,že v těch zemích jsou to jen dobíhající výjimky. Vůbec nezauvažoval o tom, zda by nebylo správné aspoň se pokusit o vyjednání výjimky. Dlouho jsem si myslela, že naše země je svrchovaným státem, ale stále víc a víc mi připadá, že mají pravdu ti, kteří tvrdí, že jsme jen podřízeným okresem EU. Čeho se naši politici bojí? Proč nedokáží aspoň v něčem a z hlediska celé ČR a EU v podstatě v maličkosti, jako je odpuštění platby DPH za potraviny a jiné věci, které prokazatelně nebyly prodány, ale byly darovány dobročinným organizacím, něco udělat? Ono je to totiž nebolí. Možná by nezaškodilo, kdyby jako povinnou stáž měli práci v dobročinných organizacích, aby se potkali s lidským neštěstím a pak by možná pochopili, jak se těm lidem dá pomoci.  Myslím, že i u nás se takovéto potraviny budou dostávat nejen lidem bez domova, ale i lidem, kterým po zaplacení nákladů na bydlení a třeba léků, nezbyde na jídlo, tak jako to funguje v Anglii. 

     Nezbývá než doufat, že se najde aspoň někdo rozumný, kdo s nutností platit DPH z darovaného něco udělá. 

Přeji všem krásný den.

Autor: Marie Metlická | pondělí 9.12.2013 22:36 | karma článku: 8,99 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Marie Metlická

Někdy prostě nechápu....

23.3.2015 v 14:19 | Karma: 19,95

Marie Metlická

Pomáhá úřad? Kam?

29.1.2015 v 9:54 | Karma: 41,64

Marie Metlická

To je ta dobrá práce?

25.11.2014 v 10:23 | Karma: 24,51