Ach, to lkaní na supermarkety

     Jako obvykle, dorazila jsem domů, uvařila si kafíčko a sedla k počítači. A začala zkoumat, co je kde nového, včetně toho, jaké jsou nové blogy :D A večer jsem narazila na blog, kde se naříká nad tím, jak jsou naše supermarkety špatné a prostě mi to nedalo a zareaguji. Neříkám, že nejsou. Ale - jsou tak špatné, jak jim to zákazníci dovolí.

     To, že supermarkety už nedávají zboží s končící lhůtou spotřeby "na chudé" jsem psala někdy předevčírem i proč tomu tak je. Další věcí je, že některé řetězce skutečně nabízí zeleninu, ovoce a maso v kvalitě, která by jinde byla považována za prodej odpadků. Ale - kdyby to nikdo nekoupil, tak to ten řetězec nenabídne. Kvalita potravin jde dolů. Toho si všimli snad již všichni. Ale zkuste vysvětlit zákazníkovi, že sice chleba za 25,- je levnější, než ten z pekárny na rohu. Ale na zasycení musí "super-hypermarketového" chleba mít asi 4 krajíce, zatímco z pekárny na rohu stačí dva, protože je to chleba kvalitní. To, že se na pečení chleba používá starý chleba není nic podivného, to je totiž běžný postup a patří to k receptu. Stejné je to i s dalšími výrobky. Například mléko a mléčné výrobky. Čtvrt kila tvarohu od "splašených krav" stačí nasytit víc lidí, než stejné množství tvarohu např. z Alberta. Není totiž ničím ředěný ani nastavovaný. Zrovna tak jogurty, či mléko. Jogurty jsou zdravé pokud obsahují živé kultury. Nízkotučné jogurty nic takového neobsahují, konzistence je dosahováno přidáváním želatiny a podobných věcí, kultura se totiž v nízkotučných jogurtech nemá pořádně čím živit. A tak by se dalo pokračovat.

     Maso už dávno v s-hmarketech nekupuji. Raději si zajedu k řezníkovi. Paradoxně, nejlepší zeleninu a ovoce neseženu v obchodě Zelenina, ani na farmářských trzích (zdá se mi podezřelé, když český farmář v únoru prodává rajčata :D), ale u vietnamských obchodníků. Nevím jak to dělají, tvrdí se, že nakupují ovoce a zeleninu právě hypermarketech, ale pokaždé je mají podstatně kvalitnější. Kde sehnat brambory, jejichž kvalita nebude horší než kvalita brambor krmných jsem, bohužel, zatím nezjistila. 

     Dokud naši zákazníci nepřestanou kupovat nekvalitní zboží, tak ho řetězce nepřestanou prodávat. Takže, je to jen na nás. Až si lidé uvědomí, že koupí laciné potraviny v žádném případě neušetří, že dražší potravina je sice dražší - ale je jí potřeba méně, tedy v konečném důsledku může přijít i levněji, pak řetězce přestanou lákat zákazníky na propadající se rajčata a nazelenalé salámy.  

     

Autor: Marie Metlická | čtvrtek 12.12.2013 23:56 | karma článku: 13,77 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Marie Metlická

Někdy prostě nechápu....

23.3.2015 v 14:19 | Karma: 19,95

Marie Metlická

Pomáhá úřad? Kam?

29.1.2015 v 9:54 | Karma: 41,64

Marie Metlická

To je ta dobrá práce?

25.11.2014 v 10:23 | Karma: 24,51