Vyhraje prezidentské volby sladká škodolibost?

V  prezidentských volbách bude, alespoň jak vyplývá z některých diskusí, část voličů hlasovat pro Miloše Zemana jen kvůli tomu, aby si užila okamžiky škodolibé radosti z rozčarování těch, kdo se proti němu ostře vymezují.     

Nynější prezidentské volby ovládá podobný fenomén jako řadu referend. Také v nich voliči často neodpovídají na položenou otázkou, ale sdělují svůj názor na aktuální politickou situaci v dané zemi. Hlasující o brexitu proto nejčastěji vyjadřovali svůj názor na Camerona, aniž by se zabývali důsledky, které pro ně bude brexit znamenat.

Také u nás se ozývají hlasy podporující Zemana jen proto, aby si užili okamžik sladkého vítězství. Nikoliv kvůli tomu, že by si přáli, aby volby vyhrál nejlepší kandidát. Naopak diskutující otevřeně přiznávají, že jsou si vědomi výrazných nestandardních prvků Zemanova chování, které u kultivovaných politiků nenajdou, ale dětsky se těší na to, jak oponenti protáhnou hubu. Chápu tento pocit, ale není to málo pro zvolení prezidentem?

Češi jsou známí vtipálci. Souzní se Zemanem, který rovněž připomíná, že politiku je třeba brát s humorem a nadsázkou. Nestálo by ale za to, očekávat od prezidenta něco víc? S heslem sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo, si člověk pomůže v těžkých časech. Na druhou stranu volba na truc neuspokojí na dlouhou dobu. Přinese pár minut škodolibé radosti z toho, jak všichni ti namyšlení intelektuálové jsou otráveni. To je jediný efekt. Ke zlepšení poměrů těch, kdo hlasovali na truc, nedojde.

Prezident umí mluvit sprostě. Prezident může mluvit sprostě. Kdo na to má?  Jako puberťáci jsme se bavili tím, že menší děti po nás opakovaly sprostá slova. Pak jsme vyrostli a začali se krotit ve vyjadřování na veřejnosti. V rozčilení sprosté slovo někdy vyklouzne. Je to lidské. Ale užívat si plánovitě sprostých výrazů v přímém přenosu mně pořád nejvíc ze všeho připomíná zastydlé puberťáctví.

Prezident hájí zájmy České republiky, a to nejvíce v Číně a Rusku. Nejlépe toho dosáhne za pomocí roztomilého krtečka. Číňané se úžasem posadili na zadek. Takhle sebevědomě ještě žádný západní politik nevystupoval. Většinou se zmůžou na hrdinské mlčení o porušování lidských práv a situaci v Tibetu. Jako bonus přidáme čínským přátelům policejní šikanu tuzemců za vyvěšování tibetské vlajky.

Prezident sám radí občanům, aby spoléhali na vlastní rozum. V posledním vánočním projevu jim v České televizi sdělil, aby se touto televizí nedali manipulovat. Tedy vezměme to vážně, a podle toho si vyhodnoťme i tento projev. Pokud Česká televize manipuluje, znamená, že nelze brát vážně to, co vysílá, tedy ani prezidentský vánoční projev, anebo naopak je natolik objektivní, že vysílá i ty, kdo ji kritizují, ale pak ji těžko obvinit z manipulace.  

Chápu, že někomu může udělat největší radost, když vyhraje kandidát, proti kterému se ostře vymezují ti, kdo ho štvou. Ti, co mají vzdělání netechnického směru, přemýšlejí v souvislostech, sedí v kanceláři, mluví jinak než česky, nebojí se opustit území České republiky, nevěří, že největším nepřítelem lidstva je EU. Pomsta je prý sladká. Její chuť nevydrží dlouho.   

Češi můžou volit z recese a budou za komiky Evropy. Je také možné vybrat někoho, kdo se dosavadní profesní drahou osvědčil a má zájem o seriózní prezidentování. Což projevil také tím, že se účastnil předvolebních debat.

Autor: Marie Kolářová | čtvrtek 11.1.2018 11:20 | karma článku: 35,92 | přečteno: 4677x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68