Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vydědím tě, dítě nezdárné

Možnost vydědit nezdárného potomka není žádnou novinkou, kterou přináší nový občanský zákoník. Naopak základní předpoklady pro vydědění se v podstatě nezměnily. Pracovití rodiče občas nemohou přenést přes srdce, kam se jejich dítě řítí. Na druhé straně existují rodiče, kteří děti zahrnují mezi položky svého majetku, a jejich rozhodnutí jít vlastní cestou, považují za největší životní újmu.

Vydědění je pradávným právním institutem sloužícím k ochraně rodinného majetku a nastolení přiměřené spravedlnosti v rámci rodiny. Prošlo zajímavým vývojem během období reálného socialismu. Nejprve (občanský zákoník z roku 1950) bylo možné vydědit dědice, který se dopustil úmyslného trestného činu, a to s odkazem na požadavky socialistické morálky, posléze se v roce 1964 dospělo k závěru, že institut vydědění již není potřebný, protože socialistická morálka zvítězila, načež v roce 1982 se vydědění opět vrací. Zřejmě buď chybička ve vývoji socialistické morálky, anebo pochopení faktu, že některé instituty mají univerzální platnost.

Možnost vydědit potomka má své limity. Jak vzpomíná kamarádka advokátka. Jednou se na ni obrátil klient s požadavekm zamezit dítěti, aby po něm zdědilo majetek. Pochopitelně mu nabídla sepsání prohlášení o vydědění. Dotyčný pán ovšem namítl: „Můj otec mě také vydědil, a stejně jsem nakonec všechno dostal.“ Evidentně milující se famílie.

Prioritou je vůle toho, kdo pořizuje závěť (zůstavitele). Je vlastníkem a má právo se svým majetkem volně disponovat. Může proto vydědit ty dědice, kteří mu neposkytli potřebnou pomoc, neprojevovali o něj opravdový zájem nebo vedou trvale nezřízený život. Odsouzení za trestný čin může být ostudou rodiny, ale aby to nebylo zase tak široké, je možné vydědit jen toho, kdo spáchal trestný čin za okolností svědčících o jeho zvrhlé povaze. Kdyby zákonodárce používal častěji takto působivá slova, mohlo by právo poměrně zábavnou disciplínou. Kromě toho je možné vydědit i dědice, který je tak zadlužen nebo si počíná tak marnotratně, že je obava, že nezachová povinný pro potomky. V tomto případě je možné vydědit právě jen tohoto marnotratníka.

Na druhé straně jsou do určité míry chráněny i děti proti rozmarům příliš panovačných rodičů (pozn. nejen jich, platí obecně pro všechny zůstavitele a jejich dědice), kteří nemohou přenést přes srdce, že dědicové si po jejich smrti budou dělat, co chtějí. Rozmary vrtošivých staříků (stařenek) právo nepřipouští: Směřuje-li doložka jen k zřejmému obtěžování dědice nebo odkazovníka ze zjevné zůstavitelovy svévole, nepřihlíží se k ní. Stejně se pak nepřihlíží k žádné doložce, která odporuje veřejnému pořádku nebo je nesrozumitelná. Z hlediska dobrých mravů jsou výslovně zakázané doložky, které by podmiňovaly dědictví nebo odkaz uzavřením či neuzavřením manželství, setrváním v manželství nebo jeho zrušením.

Až donedávna jsem si myslela, že se jedná o historický sentiment a poučku z klasických učebnic práva než mě překvapil jeden blogger úvahou o tom, komu jeho přítel dá nebo nedá dceru, a jako motivaci používal právě pohrůžku vyděděním. Myslela jsem, že středověk skončil, anebo nám na dveře klepe islám? Být jeho dcerou, vysvětlím tatínkovi, že nejsem na prodej.  

Nově není nutné sdělovat důvod vydědění, stačí vydědit a při případných dědických sporech pak prokázat, že tu důvody byly. Zákonodárce vycházel z toho, že dědic ví proč, a není třeba to zbytečně rozmazávat. Je ovšem otázkou, zda je víc dehonestující prostý fakt, že je někdo vyděděn, anebo i uvedení z jakých důvodů se stalo. Pokud o důvodech nikdo neví, může se dědic lehce domoci svého povinného podílu, pokud důvody jsou uvedeny, a soudní lidé vědí, že to bylo jinak, může to být spíše ve prospěch postiženého dědice. Jinak samozřejmě každé vydědění je možné napadnout, a pokud se prokáže, že bylo neplatné, má dědic právo na povinný podíl.

Autor: Marie Kolářová | čtvrtek 20.3.2014 13:03 | karma článku: 9,46 | přečteno: 1286x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik