Veřejné pohoršení na francouzských plážích

David Lisnard se jako starosta Cannes rozhodl vypořádat s všudy přítomným muslimským prvkem a vydal vyhlášku zakazující nošení burkin na místních plážích, jelikož tato móda vzbuzuje veřejné pohoršení a je proti duchu sekularismu. 

Vždycky jsme si myslela, že pohoršení vzbuzuje ten, kdo běhá na veřejnosti nahatý. Podle pana starosty však ohrožení veřejného pořádku představuje přemíra oblečení, tedy konkrétně burkini, jelikož nerespektují dobré mravy a sekularismus. Chápu, že se v současné nervózní době snažil čímsi přispět v boji proti nebezpečí terorismu. Nápad, že by tím opatřením mělo být vyhánění oblečených ženských z pláží, rozhodně není ideální.   

Byli to Francouzi, kdo první přišli s heslem rovnost, volnost, bratrství. Adorujeme hodnoty západní civilizace a mezi ně patří rovnost všech lidí. Zákazy musí platit pro všechny stejně. Nemám nic proti plošnému zákazu zahalování obličeje. Ostatně jeho původ není v boji proti nikábu, ale jako bezpečnostní opatření při demonstracích. Nebyly to pouze muslimky, kdo se ztotožnili s ideou, že někdy je lepší obličej schovat, i když pochopitelně motivace všech, kdo si zakrývají obličej, není vždy totožná. Fajn, všichni povinně s odkrytým obličejem.

Zákazy existují i z hygienických důvodů, a proto do bazénů bývá zakazován vstup v kraťasech a povoleny jsou pouze klasické elastické plavky. Ale proč by mělo být regulováno oblečení při povalování se na pláži? Zatímco dříve byly šikanovány a vykazovány ženy nahoře bez, teď pro změnu bude platit nový dress code určující maximum zahalení. Dokonce již chodí po pláži policejní hlídky a kontrolují dodržování zákazu. Policistka má oblečené dlouhé kalhoty volnější střihu, košili s rukávy k lokti a na hlavě baret. Oproti burkinám odhaluje část paže od lokte k dlani, tedy téměř identické pokrytí. Takže, když si muslimky místo vcelku někdy elegantních burkin navlečou plandavé kalhoty, košili s dlouhým rukávem a připlácnou na hlavu cosi, co nebude šátek, budou oblečené správně po evropsku? Nejspíš tak nějak si to pan starosta představuje. Jinak budou mít potíže i ti, kdo si obléknou dlouhé kalhoty a rukávy, protože usoudili, že se nemají čím chlubit.

Proč by měly být zrovna burkini náboženským oděvem je také sporné. Výrazně se jim totiž podobá i běžné neoprenové oblečení, byť je malinko těsnější a nenosí přes něj taková ta volná tunika. Nehledě na to, že snaha zakazovat určitý typ oblečení pro jeho údajnou náboženskou povahu koliduje s respektováním náboženské svobody.

Být hrdý na naši svobodu znamená, že dokážeme tuto svobodu dopřát i těm, kdo nosí odlišné oblečení, přičemž soubor pravidel, jak se správně obléct, platí pro významné společenské události, nikoliv pro trávení volného času. Naše země, naše pravidla neznamená, že bude zakázán jeden konkrétní typ oblečení, protože je až moc muslimský. To, že jsou všechny ženy včetně turistek nuceny v některých arabských zemích chodit zahalené od hlavy k patě, neznamená, že u nás budeme recipročně šikanovat muslimky. Tím jenom dokazujeme, že naše kultura je stejně limitovaná jako jejich. Pokud platí určitá pravidla pro oblékání, pak všem podle stejného metru, a bez rozdílu vyznání.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 15.8.2016 13:00 | karma článku: 30,04 | přečteno: 9237x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68