Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump škodí palestinským křesťanům

Zajímalo by mě, kolik z těch, kdo jásají nad Trumpovým rozhodnutím uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele, tuší že obyvateli Palestiny jsou kromě muslimů také křesťané. Obojí jsou Arabové.

Konflikt Izraelců a Palestinců je často prezentován jako spor mezi vyspělou demokracií západního typu a zlými muslimskými teroristy. Přehledné, zjednodušené a v rozporu se zásluhami obou stran na příčinách vzájemné nenávisti. Izraelci si palestinské radikály vypěstovali vlastním přičiněním. Skončit v pásmu Gazy, kam odešla řada Palestinců jednak kvůli přímému vyhánění z původních území, jednak kvůli strachu z probíhající války, znamenalo začít mizerný život s bídnými vyhlídkami. Náhrady za majetek zanechaný v původních domovech nedostali. Začalo období přežívání, bez valných vyhlídek na zlepšení. Další generace se postupně radikalizovala. Nechci je nijak omlouvat, ale svůj osud si sami nevybrali. Izraelská verze ohledně míry dobrovolnosti se pochopitelně liší. Vyhánění popírají a útěk ze strachu je z izraelského pohledu svobodným ničím neovlivněným rozhodnutím. Palestinci měli na výběr. Mohli si přece v klidu počkat doma a doufat, že všechny střely spadnou na sousedův barák.

Palestinci jsou místní otloukánci. Ostatní muslimským zemím se hodí především jako karta v jejich tažení proti Izraelcům. Palestinská území se vyznačují nízkou životní úrovní a vysokou nezaměstnaností. Obeznalí turisté vybaveni smyslem pro solidaritu s neutěšenými poměry palestinských křesťanů jsou schopni překousnout určitý diskomfort s projížděním checkpointů a ubytovat se u křesťanů na palestinských územích. Hotely nabízejí přiměřený tříhvězdičkový standard. Nejhorší, alespoň pro mě bylo, brutální ranní vstávání někdy kolem 5 hodiny ráno, jelikož bylo potřeba se nasnídat a co nejdříve vyrazit, jinak hrozily hodinové fronty na checkpointech. Podél silnice v ranním rozespání míjíte Palestince čekající, zda si je dnes někdo najme na práci. 

Rovnoprávnost všech náboženství totiž platí jen tehdy, pokud jde o obyvatele Izraele. Palestinci mají smůlu, ať se jedná o muslimy anebo křesťany. Izraelci se občas vzchopí k jistému vstřícnému gestu a třeba o Vánocích milostivě pouštěli palestinské křesťany za jejich rodinami v zahraničí. Jinak Palestinci čelí systému propustek a omezení bez ohledu na náboženství. A řada z nich bez ohledu na náboženství zaplatila životem, jelikož se včas nevyhnuli izraelským střelám. Izraelci se pak dodatečně podrbají za uchem a ucedí sorry jako, tohle bylo omylem (pro zájemce doporučuji knihu od Izzedina Abuelaishe: Nebudu nenávidět).    

Křesťanské hodnoty se hodily do krámu v rámci tažení proti muslimům, ať už šlo o zákaz šátků anebo odsouzení Lidlu za odstranění křížů z řeckých chrámů. Pokud to s nimi myslíme vážně, pak stojí za to být minimálně alespoň solidární i s těmi, kdo je reprezentují. Trump plní sliby učiněné svým fundamentálním voličům, jejichž rozlišovací úroveň nedokáže vstřebat skutečnost, že by nějaký Arab snad mohl být křesťanem. Přitom křesťané v muslimských končinách hrají obrovskou úlohu už jen tím, že existují a ke křesťanství se hlásí. Bohužel jich ubývá a Trump jim svým rozhodnutím ohledně Jeruzaléma hodil další klacek pod nohy.

Třináct křesťanských představitelů ze Svaté země společně apelovalo na Trumpa, ať zachovává dosavadní statut Jeruzaléma. Trump hodil vidle do i tak křehkého stavu. Ten chlap nemá nic rozmyšleného a jedná zásadně podle aktuálního stavu. Svojí impulzivností se podobá mnoha tamějším borcům. Situace v regionu je dlouhodobě silně neurotická a v kombinaci s americkým chaotikem může jedině eskalovat dál. K ničemu dobrému Trumpovo rozhodnutí nepovede a není dobré mu tleskat. Z našeho pohledu může mít smysl jen takové řešení, které nijak nezhorší i tak ne nepříliš příznivou situaci arabských křesťanů.    

Autor: Marie Kolářová | pondělí 11.12.2017 11:56 | karma článku: 12,80 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik