Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tabletu se děti nenajedí

Vybavit každého prvňáčka tabletem je dalším ze série nápadů, jak zlepšit školní vzdělávání snadno a rychle. Dám dítěti do ruky tablet, podívá se na něj a všechno tam najde. Dávejte pozor, právě nastupuje generace tabletových dětí, které všechno zvládá lépe a radostněji. A nestálo to skoro žádnou námahu, jen určitou položku ve státním rozpočtu, ale to je přece investice do vzdělávání. Bohužel, žádná, byť sebemodernější učební pomůcka, není samospasitelná. Pokud nejsou žáci vzdělávání v celém kontextu, aby rozuměli podstatě a chápali souvislosti, naučí se jen hrát s další hračkou.

Obratně zacházet s nejnovější elektronikou a pohybovat se ve virtuálním světě a na sociálních sítích určitě zvyšuje sebevědomí, a samo o sobě vůbec není špatné. Pokud ovšem nezmizí chápání a rozumění reálnému světu a znalosti fungování společnosti. Umění odlišit virtuální realitu a skutečný život. V zásadě není ani špatná myšlenka podpořit děti ze sociálně slabších rodin, aby měly přístup k vybavení, které jim rodiče nekoupí. Jakékoliv plošné vybavení všech žáků tabletem je jen další pastelkovné. Navíc slepá sázka na tablety vede k polarizaci. Na jedné straně jsou ti, kdo si myslí, že bez posledního modelu jejich dítě ztratí možnost obstát v dalším životě a proti nim ti, kteří v těchto pomůckách vidí málem dílo ďáblovo a snaží se děti od nich ochránit, co to jen jde.

Jen ať si dítě hledá informace v elektronické podobě, ale ať vysvětlí, co vlastně nalezlo, a jaké jsou vzájemné souvislosti mezi jednotlivými údaji. Sebelepší školní vybavení musí být vždy jen pomůckou, nikoliv modlou. Nejdůležitější vždy budou učitelé a jejich schopnost dobře učit. Nejedná se jen o tablety, ale i o další technokratické nápady. Vymýšlí se, jak nejlépe sladit nabídkou učebních oborů, aby odpovídaly potřebě pracovního trhu. Silně to připomíná socialistické plánování. A k tomu nápady na jednotné povinné přijímací zkoušky na střední školy a tudíž, jak nahnat více dětí na učiliště, nebo na povinnou maturitu z matematiky. Otázky by měly být položeny jinak. Proč je nedostatek vyučených v některých oborech a na druhé straně je největší nezaměstnanost mezi absolventy učilišť? Proč se děti bojí matematiky?

V nápadech, co podnikat ke zlepšení vzdělávání, především chybí vize takového způsobu vzdělávání, které by posilovalo schopnost samostatně myslet, orientovat se v proměňující se společnosti a schopnost reagovat na nové situace. Úzké specializace jsou až na posledním místě. Mnoho vysokoškolských vzdělaných lidí je po kratším zácviku schopno solidně zvládat různé řemeslné profese, minimálně na úrovni srovnatelné s mnoha řemeslníky vyučenými v oboru. A vedle toho jsou ty hrůzostrašné historky, co za příšernosti dokázali spáchat ti, kdo měli na dané řemeslo papír z učňáku.

Vzdělávání neznamená ani biflovat se bez přemýšlení z klasických učebnic ani hbitě ovládat elektronické pomůcky. Především znamená rozvoj každého dítěte, aby nejen získalo určité kvantum informací, ale jednoduše řečeno, umělo si poradit. To se musí učit s tabletem i bez něj. Namísto, aby se věnovalo více pozornosti rozvoji schopností dětí vykazujících průměrné a podprůměrné výsledky, vymýšlí se opatření, jak je vyřadit z přístupu k vyššímu vzdělání. To je postup popírající základní principy vzdělávání. To tady budeme mít stále řady nezaměstnaných absolventů učilišť a zoufalé rodiče snažící se za každou cenu uplacírovat dítě na nějaké střední škole.

Nahrazení učebnic tabletem odlehčí školní aktovce, ale nevyřeší vůbec nic, pokud se o školním vzdělávání nezačne přemýšlet v otázkách, na které je nutné prioritně odpovídat. Jak správně vzdělávat, aby absolventi nekončili na úřadech práce.

Autor: Marie Kolářová | pondělí 20.4.2015 13:01 | karma článku: 36,26 | přečteno: 4837x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik