Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nestátní škol jsou trestány za dobré výsledky

Ministr Chládek se pustil do změny financování školství. Nejprve sebere církevním školám,a jako důvod k tomu spustí restituční evergreen, pak si pro jistotu vyšlápne na všechny soukromé zřizovatele. Stát stejně nejlépe ví, jak vzdělávat děti.  A pokud někdo chce něco extra, ať za to pořádně zaplatí. Soukromé školství zavání podivným elitářstvím.

Vedlejším produktem tohoto počínání ovšem je, že tímto novým návrhem jsou ohroženi i ti, co jsou nejvíce zranitelní, a to handicapovaní, kterým stát není schopný zajistit takové vzdělání, jaké nyní poskytují soukromí zřizovatelé. V organizování vzdělávání handicapovaných se totiž často angažují přímo rodiče těchto dětí. A jsou ochotni udělat ledacos navíc a ve svém volném čase. Jím totiž nejvíce záleží na tom, aby se jejich děti v rámci svých možností co nejvíce rozvíjely a získaly možnost vlastního uplatnění.  

Současná podoba reformy financování obsahuje dva negativní faktory. Ztížení podmínek těm, kteří nabízejí v průměru kvalitnější vzdělání a současně i těm, kteří vzdělávají mládež s handicapy. Slušný zásah do dvou kategorií najednou.

Namísto rovných podmínek pro všechny, minusové body pro ty, kteří chtějí jiné vzdělání než ve státních školách. Základním kritériem pro financování by mělo být rozdělení na školy, které jsou v systému škol a které nejsou. Spravedlivé by pak bylo, aby každá škola zařazená do systému škol, dostávala stejný příspěvek na dítě bez ohledu na to, kdo je jejím zřizovatelem. Škola splňuje kritéria uložená státem, a má proto nárok na příspěvek.  

Církevní školství za dobu své existence získalo respektované postavení, výsledky studentů u státních maturit patřily mezi nejúspěšnější. "Fungujeme jako škola, která vychází z kulturních tradic, ze vztahu ke studentům, dáváme důraz na mezilidské vztahy. V takových školách se lépe studuje, není to tak studené a odtažité. Tím jsou církevní školy typické." (Petr Kolář, zástupce ředitele na pražském Arcibiskupském gymnázium v Praze - http://www.lidovky.cz/nenapadny-vitez-statnich-maturit-cirkevni-skoly-fbt-/zpravy-domov.aspx?c=A110625_145323_ln_domov_bet)

Socialisté se však rozhodli plánovat. Vytahují populistická hesla, jak na úřadech práce stojí frontu ti, kteří mají nepotřebné vzdělání. Nejlepší by tedy bylo, aby se přesně spočítalo, kolik jakých profesí potřebujeme, a školy by pak vzdělávaly potřebné profese. Tím snížíme nezaměstnanost. Jak jednoduché a jak nefunkční. Věčná víra v dokonalost plánování.

Realita je jiná. Nikdo pořádně neví, jaké profese budou v budoucnu zapotřebí. Daleko přínosnější je vzdělávat ke „svéprávnosti“. Tedy k samostatnosti a kreativitě. Umět nacházet a zpracovávat informace. Prostor pro specializované vzdělávání je vždy užší než řádné obecné vzdělání.

Fronty na úřadech práce vytvářejí především ti, kterým chybí důležité obecné předpoklady pro uplatnění. Řada specializovaných dovedností se dá vždy doučit, pokud člověk má ochotu a chuť se vzdělávat.

Více absolventů technických univerzit těžko vyprodukujeme. To by se musela rapidně snížit jejich úroveň. Na špičkové technické vzdělání nelze poslat ty, kteří tvoří převis na humanitních směrech. A pokud se týká učňovský škol, problém je trochu jinde. Totiž ve způsobu postavit se práci čelem. Více než dokonalost ve zvládání řemesla je to profesionální poctivost. Veselé historky s různými řemeslníky známe všichni. Problém není v nedostatku řemeslníků, ale v jejich přístupu. Naopak řada lidí nevyučených v daném oboru zvládá na solidní úrovni různé řemeslné činnosti.   

Další skupinou, kterou pan ministr Chládek svým nápadem ohrožuje, jsou skupiny handicapovaných, kterým stát nedokáže zajistit takové vzdělání, jaké nyní poskytují soukromí zřizovatelé. Rodiče těchto dětí už tak toho mají na starosti více než dost. Soukromá učiliště zaměřená na poskytování vzdělání dětem s omezeními poskytují cennou službu. Významně se podílejí na možnosti handicapovaných získat vzdělání a dovednosti a tudíž i možnost dále pracovat např. v chráněných dílnách. Na jedné straně tlak na zaměstnavatele, aby zaměstnával tyto lidi, jinak musí odvádět povinné odvody, na druhé straně poslední návrh pana ministra znamená ztížení přístupu handicapovaných ke vzdělání.  

Daleko užitečnější by bylo, aby místo šikany těch, co mají ambici zlepšit úroveň školního vzdělání, přemýšlel pan ministr o tom, co skutečně přispěje ke kvalitě vzdělání. Tento poslední návrh rozhodně ne.

Tak po socialisticku: Máš dobré výsledky? Zhoršíme ti podmínky, abys nevyčníval.

Autor: Marie Kolářová | středa 23.7.2014 13:03 | karma článku: 23,39 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Ruská ambasáda zvítězila

Nikoliv skutečná, ale recesistická verze provozována stejným správcem, který spravuje falešný profil Jiřího Ovčáčka. Po stížnostech pravé ruské ambasády a několikadenní stopce se včera opět vynořila ve facebookovém světě.

20.4.2017 v 13:00 | Karma: 29,67 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Fenomén Kajínek

Kajínek je pro Čechy podobným symbolem jako brexit pro Angličany a Trump pro Američany. Ani v jednom případě nejde o realitu, ale o to, co si kdo právě přeje vidět. Fakta nejsou důležitá, protože rozhodují emoce.

12.4.2017 v 13:00 | Karma: 18,04 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Největší zločin politické korektnosti

Módní ikona nazývaná politická nekorektnost se představuje jako schopnost říkat pravdu na rovinu, a pojmenovat věci pravými jmény. Pozdvihla prapor práva na svobodu projevu a představuje sama sebe jako jedinou pravdu.

5.4.2017 v 13:00 | Karma: 24,19 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Na dámy nebo na pány?

Zpráva o zřizování unisex toalet vyvolala zděšení a paniku, kam se náš starý dobrý svět řítí. Zeleně levicové šílenství zase zplodilo další ze svých výplodů ohrožujících zavedená standardní pravidla.

27.3.2017 v 13:00 | Karma: 21,65 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Jediný důvod Trumpova vítězství

Donald Trump slíbil, že odevzdá moc zpátky do rukou lidu. Výborně, může s tím začít a jako první rozhodný krok by měla následovat jeho vlastní rezignace. Na prezidentský post ho nevynesla většina lidu.

25.1.2017 v 13:00 | Karma: 30,95 | Přečteno: 7739x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik