Krym - země krásná, země milovaná

V poslední době je milovaný, tedy spíš žádaný, víc než je zdrávo. Disponuje krásnou přírodou, což by mnohé nechalo poměrně v klidu. Ale ta poloha, přátelé. Procházely tudy dějiny od starověku, který připomínají sloupy řeckých chrámů v Chersonesu, legendárním místu vyhnanství papeže Klementa i křtu knížete Vladimíra. Ve středověku křižovatka obchodních cest a dějiště válečných konflitků. Rusové tu pro jistotu zaparkovali černomořskou flotilu a Ukrajinci kontrolovali dodávky vody.

Před pár lety jsme projížděli kolem pobřeží Krymu a u Jalty jsme pak vystoupali do místních hor. Začínali jsme ve stepi, široširé, kam je oko dohlédne písek a zbytky suchých rostlin. Bylo parné léto, slunce přes den nekleslo pod 35°C ve stínu. Místní hory nejsou vysoké, vynahrazují to malebností. Krym má nouzi o vodu, což umožňovalo ukrajinskému vedení pacifikovat místní kverulanty přiškrcením jediného vodovodního kanálu. Jak známo žije tu asi 60 % Rusů, kteří průběžně pošilhávali po velkém Rusku.

Tehdy to byla svobodná země. Obyvatelé milují focení, kdekoliv s čímkoliv. Politickou korektností netrpěli, Na Ai-Petri poblíž Jalty se zájemce mohl vyfotit v jakékoliv uniformě, od vítězů k poraženým. Našinec by si už šel sednout za propagaci fašismu. Také nakládání se zvířaty nebylo zrovna útlocitné, těch mláďátek (medvídek, tygřátko) – rekvizit na focení, smažících se v horkém slunci, mně bylo docela líto. Jalta je poměrně luxusní letovisko. Sevastopol - rusko – ukrajinské město pro ty, kteří musejí chodit do práce.

Hygienické zážitky patřily také k těm top. Kempuje se tam, kde je místo. Voda je v moři. A záchody, modlete se, aby tam nebyly žádné. Pravda, ve stepi je vidět do daleka, ale na druhou stranu, co bylo zbudováno, prověří vaši odolnost. Vrcholem luxusu je oddělení mužské a ženské části, uvnitř další dveře nejsou. V Jaltě se syn těšil, že si konečně užije normální záchod. Na prkénku byly stopy bot. Místní ho používali, jak se patří.

Step pustá, široká, nedotčená.

Step odpadková

Kempování bez zábran a limitů, fascinuje dokonalý mix životních úrovní.

Něco pro feministky

Krymské hory (nejvyšší je Roam - Koš s 1545 m)

Skalní města - úkryty místních obyvatel v dobách nepokojů a válek

Janovská pevnost

Došly peníze na další výstavbu

Ukázka z černomořské flotily

Na tržnici (všechno maso bylo celý den na pultech a prostor není klimatizován, naším hygienikům doporučuji pozdně odpolední návštěvu - aby se uklidnili)

Chcete fotečku s tygříkem?

Kostel svatého Vladimíra v Chersonesu

Chesones - řecké osídlení

Do té skály otiskli sloní kůži

Autor: Marie Kolářová | pondělí 10.3.2014 13:05 | karma článku: 15,14 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68